Actuele tentoonstellingen in Duitsland

De tentoonstelling in de Bundeskunsthalle in Bonn presenteert de artistieke activiteiten van deze dramatische tijd aan de hand van eersteklas schilderijen, tekeningen en beeldhouwwerken van onder anderen Beckmann, Dix, Kandinsky, Kirchner, Klee, Lehmbruck, Macke, Malevitsj, Marc, Picasso en Schiele.
1914-beckmann-zelfportret

1914 – De avant-gardekunstenaars in oorlogstijd


Bundeskunsthalle, Bonn | 8 november 2013 t/m 23 februari 2014 

De Eerste Wereldoorlog geldt als de ‘oercatastrofe van de 20e eeuw’. Zeventig miljoen soldaten werden naar het front gestuurd, 17 miljoen mensen zijn gestorven. De jaren 1914-1918 vormen zowel het einde van een tijdperk als een nieuw begin. Ook kunstenaars werden onder de wapenen geroepen. De ervaringen hebben duidelijke sporen in hun werk achtergelaten. Aan de levendige uitwisseling tussen de avant-gardekunstenaars uit heel Europa kwam door de oorlog een einde. Aan het eind van de oorlog was de richting van de belangrijkste stromingen van de 20ste eeuw uitgezet. www.bundeskunsthalle.de

Van Cranach tot Géricault | De collectie Gigoux

Meesterwerken uit het Musée des Beaux-Arts et d’Archéologie, Besançon
Von der Heydt-Museum, Wuppertal | 15 oktober 2013 t/m 23 februari 2014

De wereldberoemde kunstenaars Cranach, Dürer, Titiaan, Bellini, Rubens, Rembrandt en Goya hebben één ding gemeen: hun schilderijen en tekeningen maken deel uit van de collectie Gigoux. Jean Gigoux (1806-1894) genoot in het 19de-eeuwse Frankrijk bekendheid als schilder, maar vooral als tekenaar. Hij was bovendien een gewaardeerd illustrator. Hij was zo succesvol dat hij een groot vermogen vergaarde, waarmee hij een opzienbarende kunstcollectie opbouwde.

Het Von der Heydt-Museum toont de meesterwerken uit deze omvangrijke collectie nu voor het eerst in Duitsland.
Het bijzondere aan deze tentoonstelling is dat de kunstwerken door een kunstenaar bijeengebracht zijn. Met zijn grondige kennis van schilderkunst en zijn geoefend oog heeft Jean Gigoux uit de kunst van de Renaissance tot aan de 19de eeuw trefzeker de interessantste en vaak ook uitzonderlijkste werken voor zijn privécollectie verworven.

Een bezoek aan de tentoonstelling is een reis door de kunstgeschiedenis, gezien door de ogen van een scherpzinnig schilder. Het is Gigoux gelukt zich los te maken van gangbare ideeën over kunst en – vooral bij de tekeningen – eigenzinnige keuzes te maken. De collectie bevat onder meer verrassende werken van Mantegna, Cellini, Breugel, Van Dyck, Jordaens en Fragonard, en van zijn tijdgenoten David, Delacroix en Géricault.
De tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met het Musée des Beaux-Arts et d’Archéologie in Besançon en omvat zo´n 100 schilderijen en 30 tekeningen. www.von-der-heydt-museum.de

Comments are closed.