Wetenschapsmusea starten digitale samenwerking

Museum Boerhaave in Leiden, Science Center NEMO in Amsterdam en Teylers Museum in Haarlem ondertekenen tijdens het Museumcongres in Den Bosch een convenant voor samenwerking op het gebied van digitale ontsluiting van de collecties.wetenschap-museum-samenwerking

Drie wetenschap- en technologiecollecties

Juist doordat de drie wetenschap- en technologiecollecties verschillende invalshoeken en zwaartepunten hebben vullen ze elkaar uitstekend aan. Museum Boerhaave heeft een brede collectie over de geschiedenis van het natuurwetenschappelijk en geneeskundig onderzoek. NEMO laat zien hoe historisch onderzoek is uitgewerkt in praktische, moderne toepassingen. Teylers beschikt over collecties uit de 18e en 19e eeuw, die speciaal gemaakt en besteld werden voor gebruik in de eigen laboratoria en demonstraties voor publiek in nog steeds bestaande ruimten.

Door deze samenwerking verbeteren de mogelijkheden voor de drie partners om elkaars collecties in het museum en online te gaan tonen.

Daarnaast zullen de drie musea ook hun gezamenlijke rol in onderwijs en onderzoek verder uitbouwen. Om dit te realiseren gaan de instellingen fondsen werven en expertise delen. Een eerste voorbeeld van de samenwerking zal zichtbaar zijn in het kader van internationale Jaar van het Licht (UNESCO) in 2015. Bij zowel Museum Boerhaave, Science Center NEMO als Teylers Museum is ‘licht’ sterk in de collecties vertegenwoordigd.

Comments are closed.