Landartpark Buitenschot feestelijk geopend

Vrijdag is ‘Landartpark’ Buitenschot, aan de noordkant van Hoofddorp officieel geopend door Ad Rutten, Vice President & COO Schiphol Group. Hij deed dit in aanwezigheid van o.a. Jaap Bond, Gedeputeerde Landbouw en Landelijk gebied Provincie Noord Holland en voorzitter van de Stichting Mainport en Groen, Cees Loggen wethouder Ruimtelijke Ordening, Mobiliteit en Luchthavenzaken van de gemeente Haarlemmermeer en Paul van Joolingen, voorzitter van de Bewonersvereniging Hoofddorp Noord.

Vermindering van grondgeluid

Buitenschot is een park waar vermindering van grondgeluid op een bijzonder manier gecombineerd is met recreatie en kunst.

Amsterdam Airport Schiphol en de stichting Mainport en Groen hebben een gebied ontwikkeld waar geluidreductie recreatie en kunst op een bijzondere manier samenkomen. Bij het ontwerp en de aanleg waren de bewonersvereniging Hoofddorp Noord en de gemeente Haarlemmermeer nauw betrokken.

Ad Rutten: Schiphol heeft langere tijd intensief gewerkt aan een oplossing om grondgeluid voor de inwoners van Hoofddorp Noord te verminderen. Een enorme uitdaging die we samen met de Stichting Mainport en Groen, de bewoners van Hoofddorp Noord en de gemeente Haarlemmermeer zijn aangegaan. Nergens ter wereld hadden we een voorbeeld of was er ervaring met het verminderen van grondgeluid. We hebben het zelf moeten uitvinden. Het resultaat mag er zijn.”.

“Als stichting zijn we al jaren bezig om een goede balans te creëren tussen Schiphol en de omgeving, oftewel tussen wonen, werken en recreëren. Dit project is wederom een mooi resultaat van de uitstekende samenwerking binnen de stichting. Dit soort groengebieden maken de regio tot een aantrekkelijk vestigingsklimaat en dragen uiteindelijk ook bij aan de Europese concurrentiepositie van de Metropoolregio Amsterdam.”: aldus Jaap Bond.

Wethouder Cees Loggen: ,,Haarlemmermeer laat zich met dit geribbelde landschap om grondlawaai van opstijgende vliegtuigen te keren, weer eens van zijn innovatieve kant zien. Dat vervult mij met trots. Ik spreek ook mijn grote waardering uit aan het adres van Schiphol dat zich met dit project een maatschappelijke ondernemer toont.”

“Als Bewonersvereniging zijn we in gesprek gegaan met de gemeente Haarlemmermeer en Schiphol om de overlast van het grondlawaai te beperken. Die gesprekken waren niet altijd makkelijk. Maar uiteindelijk zijn we een uniek experiment aangegaan. Uniek in aanpak en uniek in de uiteindelijke oplossingsrichting die gekozen is. We zijn er nog niet, maar we zijn wel een eind op weg om de overlast van het grondlawaai met de afgesproken 10 decibel te verminderen” volgens Paul van Joolingen.

Vermindering van grondgeluid

Grondgeluid wordt veroorzaakt door startende vliegtuigen vanaf de Polderbaan. Het idee voor de geluidreducerende ribbels is van TNO. Door ribbels aan te leggen op verschillende plaatsen in het gebied tussen de Polderbaan en Hoofddorp Noord wordt het grondgeluid als het ware verstrooid, waardoor inwoners van Hoofddorp Noord er minder hinder van ondervinden. Al eerder zijn er om die reden ribbels op eigen grond van Schiphol naast de Polderbaan geplaatst.

Buitenschot is nu het tweede gebied waar de ribbels zijn aangelegd. In Landartpark Buitenschot zijn hiervoor lage heuvels aangelegd. Deze verminderen het grondgeluid van opstijgende vliegtuigen. Tegelijkertijd is Buitenschot ook gewoon een mooi park om in te wandelen en te spelen. Het park is onderdeel van ‘Het Groene Carré’ in de Haarlemmermeer, een raamwerk van groengebieden rondom. Schiphol. Beeldend kunstenaar Paul de Kort ontwierp speciaal voor Buitenschot een tweetal kunstwerken, een zogenaamd ‘Luisterend Oor’ en een ruitvormige vijver waar bezoekers op een brug met golfmechaniek zelf ribbelpatronen in het wateroppervlak kunnen laten ontstaan.

Voor iedereen

Buitenschot is 33 hectare groot en is vrij toegankelijk. Er is een wandelpad aangelegd en er loopt een fietspad doorheen. In het park is ook een hondentrainingsveld gepland en een ruiterpad. Voor bezoekers met de auto is er een kleine parkeerplaats aangelegd aan de noordwestkant van het park.

Hinder beperkende maatregel

Het reduceren van grondgeluid is een van de hinder beperkende maatregelen die binnen de Alderstafel zijn afgesproken. Schiphol Group heeft voor het project Buitenschot 2 miljoen Euro beschikbaar gesteld. De stichting Mainport en Groen 1 miljoen Euro.

Comments are closed.