Spitsbergen bijzonder overnachten

Voigt Travel, dé specialist voor reizen naar het pure Noorden, heeft Fins Lapland én Noord-Noorwegen al in haar pakket. Nu is het de beurt aan Spitsbergen; een fantastische Arctische bestemming! spitsbergen-voigt

In de voetsporen van Willem Barentsz

Treed in de voetsporen van Willem Barentsz en de walvisvaarders en ga op reis naar het meest noordelijke stukje bewoonde wereld. Kies voor prachtige expedities en overnacht op de meest bijzondere adressen. Van slapen op een schip dat is vastgevroren in het pakijs tot het Isfjord Radio Station, één van de meest geïsoleerde wildernishotels ter wereld. Of… overnacht in een hotel dat is gebouwd van aangespoeld drijfhout, leisteen en dierenhuiden, net als het ‘Behouden Huys’.

Vanuit Tromsø naar Spitsbergen

De reis naar Spitsbergen start vanuit Tromsø, in het noorden van Noorwegen. Deze eilandstad wordt ook wel het ‘Parijs van het Noorden’ of ‘The City of the Northern Lights’ genoemd. Niet voor niets, want ‘s winters flitst het noorderlicht. Jaarlijks komen dan ook velen poollichtpelgrims uit de hele wereld hier naar toe om dit prachtige natuurfenomeen te mogen aanschouwen. Vanuit Tromsø ga je met een binnenlandse vlucht naar Longyearbyen op Spitsbergen, een nederzetting van ruim 2.500 inwoners waar het echte avontuur kan beginnen…

Bijzondere adressen en excursies

In het kleine, maar gezellige centrum van Longyearbyen ligt het Basecamp Trappers Hotel. Een bijzonder én zeer sfeervol hotel dat is opgebouwd uit drijfhout en leisteen en gedecoreerd met zeehondenhuiden, foto’s en voorwerpen uit het leven van pelsjagers in het Noordpoolgebied. Een uniek verblijf! Tip! Neem zeker de trap omhoog naar de ‘Cognac Loft’ om vanonder het glas naar de sterrenhemel te kijken of het noorderlicht te spotten! Heb je geboekt voor een overnachting op het schip in het ijs (dat overigens al tweemaal in het Britse Sunday Times in de Top 5 ‘meest bijzondere overnachtingsplekken’ stond) of het Isfjord Radio Station? Dan staat je een fantastische excursie te wachten. Beide bestemmingen zijn in de winter namelijk alleen per sneeuwscooter bereikbaar. Dit is Spitsbergen! Dit is écht ‘the Middle of Nowhere’!

Maak als moderne poolreiziger de reis van je leven!

Op Spitsbergen is het in de winter prachtig. Eindeloze sneeuwvlaktes, een sprookjesachtig en mysterieus licht, gletsjers en vergezichten van rotsformaties die je nooit meer zult vergeten. Maar ook zeehonden en walrussen zie je regelmatig en… wellicht een ijsbeer. Je kunt er met de husky’s op pad (naar een ijsgrot bijvoorbeeld), een tocht met de sneeuwscooter maken, maar ook ‘s avonds op zoek gaan naar het noorderlicht of overdag even skiën en wandelen. Eén stap buiten Longyearbyen betekent echter wel dat je jezelf volledig overgeeft aan de grillen van de natuur. Het weer kan verraderlijk veranderen. Je kan pech krijgen met de sneeuwscooter. Of… je komt een ijsbeer tegen. Daarom is er altijd een gids aanwezig. En, of je het nu leuk vindt of niet, er gaat een geweer mee op weg naar het Noorderlicht schip of het Isfjord Radio Station waar men vroeger het radiocontact met Svalbard (de eilandgroep waaronder Spitsbergen behoort) en het Noorse vasteland onderhield.

Even naar Rusland

Een andere excursie die echt de moeite waard is, is een bezoek aan Rusland. Dat klinkt misschien raar, maar Rusland – evenals andere ondertekenaars van het Spitsbergen verdrag – heeft het recht om Spitsbergen commercieel te exploiteren. Barentsburg is een van oudsher Nederlandse mijnstad die later is overgenomen door de Russen. Tegenwoordig wonen en werken hier ongeveer 400 personen, voornamelijk Oekraïners. Het is een bizarre gewaarwoording om hier in ‘the Middle of Nowhere’ op je sneeuwscooter aan te komen rijden bij een nederzetting die in alles doet denken aan de Sovjet-Unie. Lenin staat hier letterlijk nog steeds op een voetstuk.

Prijs en boekingen

Voigt Travel organiseert in de wintermaanden februari en maart bijzondere 8-daagse reizen naar Noord-Noorwegen en Spitsbergen. Er zijn vier verschillende thema’s; van ‘het schip in het ijs’ tot ‘in de voetsporen van Willem Barentsz’ en van het ‘Isfjord Radio Station’ tot ‘Spitsbergen Avontuur’. Voor welke reis je ook kiest, je volgt de route zoals de poolreizigers dat in het verre verleden ook deden; via het gezellige stadje Tromsø in Noord-Noorwegen naar Spitsbergen. Vanaf euro 1.695,- p.p. boek je al een reis inclusief vluchten en accommodaties.

Comments are closed.