Schrijft Flevoland geschiedenis?

Flevoland mag dan Nederlands jongste provincie zijn, haar geschiedenis gaat terug tot zelfs in de Nieuwe Steentijd. Hoe hier werd geleefd in de prehistorie, gepionierd tijdens de inpoldering en gebivakkeerd als bewoner van een eiland in de Zuiderzee, kan ontdekt worden tijdens de Maand van de Geschiedenis. Flevoland organiseert de hele maand oktober diverse activiteiten die een mooie gelegenheid bieden om de geschiedenis in te duiken van dit nieuwe land.

Op de bult op Urk

De historie van het voormalige eiland Urk wordt ontdekt tijdens een ‘ginkiestocht’ op 22 of 24 oktober of een bezoek aan de tentoonstelling in museum ‘Het Oude Raadhuis’. Hoewel Urk in de vorige eeuw onderdeel is geworden van het vaste land, heeft zij steeds haar unieke cultuur en dialect weten te behouden. Praat iemand over ‘de bult’, dan wordt het oude deel van Urk bedoeld. En ben je om 13.00 uur op Urk, dan zal menigeen om ‘de kost’ zijn
wasdag-urk

Schokland: ontruimd eiland, nu werelderfgoed
Schokland, eerst een schiereiland, werd door het wassende water van de Zuiderzee rond 1450 een eiland. Ruim vier eeuwen later moest het door grote overstromingen definitief worden ontruimd. Met het droogvallen van de Noordoostpolder in 1942, werd Schokland een eiland op het droge. Schokland heeft de Unesco Werelderfgoed-status en is een ‘must see’ tijdens een bezoek aan Flevoland. Maak op 5 of 12 oktober een rondrit over Schokland en laat de gids je meenemen naar lang vervlogen tijden of loop de Archeoroute en sta oog in oog met verre voorouders.Selectie van bewoners


Het was niet voor iedereen weggelegd om een van de eerste bewoners in de Noordoostpolder te worden. De Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders streefde naar de perfecte bevolking. De dienst wilde mensen uit alle windstreken van Nederland en zocht naar een evenredige verdeling van de verschillende geloofsovertuigingen. Aan de hand van haar eigen familiegeschiedenis vertelt Eva Vriend in haar boek ‘Het nieuwe land’ over de zoektocht naar het ontstaan van een nieuwe provincie. Ze vertelt er meer over tijdens lezingen op 9, 17 en 30 oktober in respectievelijk Dronten, op Urk en in Lelystad.Op een kluitje in een barak


Hoe klinkt het om met honderd mensen week in week uit in een barak te wonen in een streek waar verder niets is? Vanaf 1942 kwamen arbeiders vanuit heel Nederland naar de Noordoostpolder om het gebied in te richten met wegen, sloten, kanalen, boerderijen en woningen. Ze woonden in ruim dertig houten barakken. Overdag hard werken, ‘s avonds een spelletje doen en dan op tijd naar bed om de volgende dag uitgerust te zijn voor weer een dag zware lichamelijke arbeid. Leer meer over het ontstaan van de Noordoostpolder tijdens een vertelling met historische fotopresentatie op 12 of 26 oktober in het Pioniersmuseum in Kraggenburg of tijdens Polderverhalen op Schokland op 12 of 20 oktober.Markeringspalen voor tijdcapsules


Een scheepswrak is eigenlijk een soort tijdcapsule. Het model schip, de lading en inventaris vertelt veel over de geschiedenis. In de voormalige Zuiderzee zijn veel schepen vergaan, waardoor Flevoland nu een groot scheepskerkhof is. Veel schepen zijn geborgen bij het ontginnen, 68 liggen er nog in de grond. Deze locaties worden aangegeven met een blauwwit gestreepte paal met daarboven een rood scheepje. Ontdek waar de tijdcapsules verborgen liggen en breng een bezoek aan het scheepsarcheologisch depot van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed in Lelystad.

Speuren naar het verleden


Tijdens graafwerkzaamheden rond Swifterbant hebben archeologen allerlei werktuigen, potten, sieraden en zelfs een compleet skelet blootgelegd. De gevonden beschaving heeft de naam Swifterbantcultuur gekregen. Ook op andere locaties in Flevoland zijn er vindplaatsen, tentoonstellingen en markeringen te vinden die tot ver terug in de tijd gaan. Op zondag 6 oktober is daarover meer te leren tijdens het Archeologie Festival op de Bataviawerf en in het Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad.

Dit is slechts een greep uit de activiteiten die Flevoland tijdens de Maand van de Geschiedenis in oktober organiseert. Kijk voor alle activiteiten en meer informatie op www.ookflevoland.nl/maandvandegeschiedenis.

Comments are closed.