Utrechtse musea goed toegankelijk

Met de toegankelijkheid en gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers van Utrechtse Musea is het volgens circa 800 ANWB-vrijwilligers prima gesteld. Dat maakte Frits van Bruggen, lid van de ANWB-hoofddirectie, gisteren bekend in het Utrechtse Spoorwegmuseum.
anwb-museumcheck

Gemiddeld een 6,9

De 9 deelnemende Utrechtse musea scoren gemiddeld een 6,9 op het gebied van toegankelijkheid en 7,9 op het gebied van gastvrijheid. Volgens de vrijwilligers zijn verbeterpunten de online informatievoorziening en de parkeergelegenheid. Vertegenwoordigers van alle negen musea uit Utrecht waren vandaag aanwezig bij de bekendmaking van de resultaten.

De bezoeken aan de musea vonden in april dit jaar plaats. Het GeldMuseum, het Spoorwegmuseum, Museum Catharijneconvent, Het Utrechts Archief, het Centraal Museum, het Dick Bruna Huis, Museum Speelklok, het Aboriginal Art Museum en het Universiteitsmuseum deden mee.

Aan de hand van een vragenlijst gingen de vrijwilligers aan de slag. Naast voorzieningen als liften en bankjes om uit te rusten keken zij ook naar gastvrijheid voor minder mobiele bezoekers. Het gaat bijvoorbeeld om informatieborden en bewegwijziering in het museum en de benadering door het museumpersoneel. Elk museum ontving een eigen rapport met adviezen en verbeterpunten van ANWB-Vrijwilligers.

Een greep uit de reacties: “De tentoongestelde objecten zijn over het algemeen goed zichtbaar vanuit een rolstoel. Er zijn eigenlijk geen hinderlijke drempels waar je (te voet, met rollator of rolstoel) over heen moet.” “Voor mensen die slecht ter been zijn, is dichtbij parkeren wel belangrijk. Dus kan er misschien nog een of twee invalidenparkeerplaatsen gemaakt worden.”

De ANWB Museumcheck is een initiatief van de ANWB en de Nederlandse Museumvereniging. Zij vinden het belangrijk vinden dat ook minder mobiele mensen ongehinderd en gastvrij kunnen genieten van musea. De activiteit in Utrecht was een pilot in samenwerking met Stichting Utrechts Museumkwartier en Toerisme Utrecht.

De musea worden op basis van de bevindingen van de vrijwilligers vanaf vandaag ook aanbevolen voor minder mobiele bezoekers op Het Land van ANWB, de site met duizenden verrassende uitjes.

Landelijke Museumcheck
In navolging van de pilot gaan in de oktober en november bijna 4000 ANWB-vrijwilligers door het hele land 36 musea checken op toegankelijkheid en gastvrijheid. Musea als Science Center NEMO en het Museum voor Communicatie openen kostenloos hun deuren voor de vrijwilligers. De activiteit vindt jaarlijks plaats met telkens nieuwe musea. Kijk voor meer informatie op anwb.nl/vrijwilligers.

Comments are closed.