Eindhoven speelterrein lichtkunstenaars GLOW 2013

‘Urban Playground’, zo luidt het thema van de achtste editie van lichtkunstfestival GLOW, dat van 9 t/m 16 november 2013 plaatsvindt in de binnenstad van Eindhoven. Tijdens GLOW is Eindhoven het speelterrein van diverse lichtkunstenaars. Zij laten op originele wijze zien dat door te spelen met licht de werkelijkheid op een totaal andere manier beleefd kan worden. Vorig jaar trok het lichtfestival 450.000 mensen uit het hele land en daarbuiten.
impression-glow-2013

Urban Playground

Het thema ‘Urban Playground’ is goed gekozen. In Eindhoven krijgen zowel creatieve innovators, slimme wetenschappers als ambitieuze sporters alle ruimte om grensverleggend bezig te zijn. Hier zetelen de TU/e, de High Tech Campus en de Design Academy en de stad is tevens thuishonk van voetbalclub PSV. De Philips Sportvereniging viert dit jaar haar 100-jarig jubileum en dat is zeker met het thema ‘Urban Playground’ een mooie aanleiding om tijdens de lichtkunstroute het voetbalstadion aan te doen. Maar ook gebouwen, straten, loodsen, pleinen en stegen in de openbare ruimte zijn onderdeel van de ruim vier kilometer lange kunstroute. Gemaakt van steen, cement, asfalt en beton zijn het de bouwstenen van de stad. De kunstenaars van GLOW spelen net als dansers of musici met begrippen als vorm, maat, schaal, kleur, beweging, ritme en klank. Met allerlei toepassingen van licht brengen ze de bekende stedelijke omgeving op een nieuwe manier in beeld.

Wonderlijke expeditie

Spelen zit ons in de genen, we doen het van jongs af aan. Tekenen op de stoep, knikkeren op het plein, verstoppertje spelen in de buurt: spelenderwijs ontdekken we nieuwe mogelijkheden en leren we onze omgeving kennen. Door vrijuit te experimenteren komen ingenieurs, designers, wetenschappers en kunstenaars tot vernieuwende concepten, technieken en inzichten. Gedachteloos aanrommelen kan tot verrassende ontdekkingen leiden.

Kunstenaars werken aan de research en development van onze samenleving. De werken en installaties van GLOW voeren ons mee op een wonderlijke expeditie, breken ons vizier open en plaatsen de wereld in een ander licht. We worden uitgedaagd om onze verbeelding te laten spreken en met een nieuwsgierige blik naar onze omgeving, naar anderen en ook naar onszelf te kijken. We zijn pionnen in een groot spel. De stad is het speelbord. De kunstenaar is aan zet.

GLOW NEXT

Naast de route door de binnenstad wordt een verzameling innovatieve en experimentele lichtkunst gepresenteerd onder de naam GLOW NEXT op het gebied Strijp-S aan de rand van het centrum. Strijp-S, terrein van het oude natuurkundig laboratorium van Philips, maakt momenteel een gedaanteverandering door en groeit uit tot het creatieve hart van Eindhoven. Deze plek biedt een uitstekende context voor GLOW NEXT, een proeftuin waar wetenschappers, kunstenaars, het bedrijfsleven en de (maak-)industrie bijeen komen om elkaar te inspireren, samen te werken en te profiteren van elkaars kennis en kunde op lichtgebied. Zo kan GLOW NEXT zich op den duur ontwikkelen tot een toonaangevend en grensverleggend internationaal lichtlab.

Bezoek GLOW

GLOW en GLOW NEXT, van zaterdag 9 november tot en met zaterdag 16 november 2013, iedere avond vanaf 18.30 uur. De toegang is gratis. Daarnaast is GLOW ook te bekijken en beleven onder leiding van een VVV-gids. De gids geeft uitgebreid informatie over de projecten en de kunstenaars. En deelt daarnaast interessante weetjes over Eindhoven en de locaties op de route.

Comments are closed.