19 Oktober HRFSTWND Gelderse top-fanfareorkesten

Op zaterdag 19 oktober verzorgen top-fanfareorkesten Kunst Na Arbeid (KNA) uit Lunteren en Psalm 150 uit Dinxperlo een gezamenlijk optreden in de concertserie HRFSTWND. Het concert vindt plaats in de grote zaal in Cultura, Molenstraat 45 in Ede en begint om 20.00 uur. Kaarten á € 10,00 zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Cultura of via telefoon 0318 672 800. De kaarten kosten op 19 oktober aan de zaal € 12,50. Zie ook www.hrfstwnd.nl.
kna-lunteren-hrfstwnd

Blaasmuziek op topniveau

Zowel KNA Lunteren als Psalm 150 musiceren al jarenlang op hoog niveau en hebben op vele binnen- en buitenlandse podia successen behaald. KNA werd tijdens het Open Nederlands Fanfare Kampioenschap in Drachten in april van dit jaar 1e in de hoogste divisie. Ook Psalm 150 gooide hoge ogen in de Concertafdeling tijdens haar deelname aan het Wereld Muziek Concours in Kerkrade in juli. Het gezamenlijk concert op 19 oktober is een unieke gelegenheid om van beide orkesten te genieten.

Dirigent Erik Kluin

Op het programma van KNA, met dirigent Erik Kluin, staat onder meer ‘To Vega and Back’ van Maarten Spruijt. Het stuk verbeeldt een ruimtereis naar de 25 lichtjaren verre ster Vega. In ‘Prins Equus Laboris Brabanticus’ van Johan Evenepoel maakt het publiek op muzikale wijze kennis met de trots en de kracht van het Brabantse werkpaard. Fanfareorkest Psalm 150, onder leiding van Tijmen Botma, speelt onder meer twee stukken waarmee zij deelnam aan het WMC afgelopen zomer: ‘ Fanfare for a New Era’ van Jack Stamp in een arrangement van Tijmen Botma en een arrangement van ‘A Movement for Rosa’, ter gelegenheid van het project ‘Leven in Vrijheid!’ dat Psalm 150 in het seizoen 2012-2013 uitvoert. Dit laatste stuk gaat over het heldhaftige verhaal van burgerrechtenactiviste Rosa Parks, die in 1955 weigerde haar zitplaats in de bus af te staan en daarmee aanzet gaf tot afschaffing van de rassensegregatie in Amerika. Ook zal Psalm 150 ‘Colors for Trombone’ spelen, met als solist trombonevirtuoos Jilt Jansma.

HRFSTWND

Onder de naam HRFSTWND is blaasmuziek inmiddels een volwassen kunstvorm geworden. Orkesten musiceren op hoog niveau en beschikken over goede repetitie- en opleidingsfaciliteiten. Het kader is professioneel geschoold en het instrumentarium is van de allerhoogste kwaliteit. Concerten worden gegeven in uitstekende concertzalen met evenwichtige programma’s, uitmuntende solisten en zelfs enkele premières.

Om deze ontwikkelingen bij een groter publiek onder de aandacht te brengen is KCG in samenwerking met het MUI in 2007 de concertreeks HRFSTWND gestart. Door verschillende concerten met elkaar te verbinden en dit met aanvullende PR te ondersteunen komt deze jonge kunstvorm bij een groot publiek onder de aandacht. Verschillende media pakken deze interessante insteek op en besteden meer tijd aan persberichten, achtergrondartikelen, recensies en ruimte op radio en TV. Zo is er voor deze orkesten een nieuwe publieksgroep aangeboord die de concerten ook zeer weet te waarderen. HRFSTWND is na vier edities dan ook een fenomeen. Professionele en semi-professionele blaasorkesten plannen hun concerten zo dat ze mee kunnen doen in de HRFSTWND-reeks en zorgen voor een onvergetelijke avond die naar meer smaakt.

Comments are closed.