Expositie Tot stof in het Zuiderzeemuseum

Van 19 tot en met 27 oktober 2013 is de expositie Tot stof te zien in het Zuiderzeemuseum Enkhuizen. De Eindhovense ontwerpers van rENs deden hiervoor onderzoek naar de rituelen rond rouw en voorgeschreven klederdracht in het Zuiderzeegebied. Ze verwerkten de levensloop van twee inwoners in ambachtelijk gekleurde wandkleden; een biografie in kleur en stof. Op 19 en 20 oktober verzorgen de makers in het buitenmuseum een ceremonie rond dit thema, waarbij ze het ambachtelijke verfproces tonen door lijkwades een rode kleur te geven.
ontwerpersduo-rens-foto-lisa-klappe

Rouw en kleur

Inwoners van het Zuiderzeegebied die een dierbare hadden verloren, droegen voorgeschreven kleuren die in schakeringen uiteenliepen van diep donkerblauw of zwart direct na het overlijden, tot rood wanneer de rouwperiode afgesloten was. Het moment dat van de ene kleur op de andere mocht worden overgestapt was vastgelegd in codes en voorschriften. De duur van de rouw werd vervolgens bepaald door de relatie die de nabestaande met de overledene had.

Wandkleden als biografie

In de wandkleden die rENs ontwikkelde voor Tot stof zijn zowel de fasen als de duur van de rouwdracht van bewoners uit het Zuiderzeegebied verwerkt in een visuele presentatie. De ontwerpers lieten zich hierbij inspireren door het zogenaamde dodenlaken: het linnen dat na de bruidsnacht werd gewassen en bewaard voor de teraardebestelling. Met het dichtnaaien ervan werd letterlijk een leven afgesloten.

Over rENs

Renee Mennen en Stefanie van Keijsteren ontwikkelen creatieve concepten op basis van onderzoek. Sinds de oprichting in 2008 verwierven zij zich vanuit Eindhoven een stevige plek tussen de ontwerpers in het land van Dutch design. Met ROOD (een studie naar de kleur rood in velerlei vormen), waarvan deze expositie een uitvloeisel is, trokken ze internationaal de aandacht.

Comments are closed.