Ierland Dublin’s Top Tien

De Ierse hoofdstad Dublin heeft de bezoeker veel bijzondere uitjes te bieden. Van literaire kroegentocht en dineren in stijl tot een dierentuin bezoek en een traditionele folklore vertelavond. Sommige beziens-waardigheden en evenementen zijn absoluut een bezoek waard, vandaar Dublin’s bezoek top tien.
ierland-pub

1) Literaire kroegentocht

In 2010 werd Dublin door Unesco uitgeroepen tot Wereld Literatuurstad, een nominatie die de Ierse hoofdstad te danken heeft aan schrijvers met wereldfaam zoals George Bernard Shaw, William Butler Yeats en James Joyce. Deze Nobelprijswinnaars voor Literatuur woonden in Dublin en vonden er hun inspiratie. Tijdens de Literary Pub Crawl maken bezoekers kennis met de favoriete pubs van de schrijvers en andere literaire plaatsen. De vertrekplaats van de begeleide kroegentocht is de Duke Pub in Duke street.

2) Wine & Dine in stijl

Dublin, een culinaire stad? Jazeker! Er zijn tal van culinaire adressen waar bezoekers de beste Ierse en internationale keuken kunnen proeven. Er is voor ieder wat wils: l’Ecrivain, Food & Wine Award 2013 ontvangen voor beste service, Pho Viet, top klasse Vietnamese keuken, Rok Lobster biefstuk en zeevruchten en The Winding Stair, boekwinkel én restaurant in één.

3) Concert in St-Patrick’s Cathedral

De kathedraal van Dublin is achthonderd jaar oud. Tijdens een rondleiding, langs onder meer grafmonumenten, maken bezoekers een reis door de geschiedenis van Ierland. Bezoek St-Patrick’s Cathedral op het moment dat er een lunchconcert plaatsvindt, de ideale gelegenheid om kennis te maken met Ierse de Ierse historie.

4) Frisse Guinness tappen

In de Guinness Storehouse, vlakbij de Guinness brouwerij, komen bezoekers gedurende een rondleiding alles te weten over ‘The Black Stuff’. De rondleiding start op de begaande grond en eindigt in de Gravity Bar op de zevende verdieping. Daar wacht niet alleen een schitterend panorama over Dublin maar ook een heerlijke Guinness.

5) Gratis Musea

Dublin kent een uitgebeid cultureel aanbod met diverse gratis toegankelijke musea. De National Gallery of Ireland bijvoorbeeld, verrast een ieder met werk van onder andere Vermeer, Picasso, Van Gogh en andere groot meesters. Meer interesse in de geschiedenis van de Ierse Republiek? Bezoek het Nationaal Archeologisch Museum. Ook de Botanic Gardens en de Chester Beatty Library met een waardevolle collectie manuscripten en miniatuur schilderijen zijn gratis toegankelijk en absoluut een bezoek waard.

6) Vertelavond

Ierland is het land van de sagen, legenden en oude verhalen die van generatie op generatie worden overgedragen. Ook in Dublin is de vertelkunst nog zeer levendig en onderdeel van de lokale cultuur. Een bezoek aan echte Ierse vertelavond behoort zeker in de Dublin top tien. Bezoek The Brazen Head, de oudste pub van Dublin, voor een traditionele Evening of Irish Folklore en Storytelling bij kaarslicht.

7) Afternoon tea en cake

Veel hotels in Dublin bieden traditionele ’middag thee’ met oven verse scones en heerlijke cream taart. Breng voor een super high tea een bezoek naar de Atrium Lounge. Voor de echte Ierse sfeer, in een ‘cosy’ omgeving en voor ongeëvenaarde cakes zijn Queen of Tarts en The Cake Café de perfecte adressen.

8) Dublin aan zee

De Ierse hoofdstad ligt aan de oevers van de rivier Liffey die wat verder in de Ierse Zee stroomt. Bekijk Dublin vanuit een ander perspectief tijdens een boottocht van Howth, een sfeervolle havenplaats, naar Dun Laoghaire, het trefpunt voor zeilers.

9) Allemaal beestjes

Naast culinaire en culture bezienswaardigheden biedt Dublin ook wat voor de dierliefhebbers. De Dublin Zoo dierentuin won in 2009 de prijs van beste familiepark en is een van de meest bezochte parken van Ierland, zeker nu er afgelopen september twee rode panda’s zijn geboren.

10) Shoppen in de voorsteden

Dublin kent een authentieke binnenstad met kleine boetiekwinkels maar de fanatieke shoppers kunnen hun hart ophalen in de rand van de stad. De grote winkelcentra Dundrum Town Centre, Liffey Valley en Blanchardstown liggen in de voorstad. Naast urenlang shoppen zijn dit ook de ideale uitgaansplekken met bioscopen, restaurants en verschillende cafés.

Comments are closed.