Identiteitsbeschermer verkrijgbaar bij ANWB

Ook de ANWB helpt graag mee om mensen te beschermen tegen identiteitsfraude. Guido van Woerkom, hoofddirecteur van de ANWB, zal op maandag 23 september, om 13.30 uur in de ANWB-winkel aan de Wassenaarseweg 220 in Den Haag, een identiteitsbeschermer (ID-cover) overhandigen aan een ANWB-lid. Een ID-cover is een hoesje dat de onnodige verspreiding van een aantal persoonsgegevens beperkt. De ID-cover is verkrijgbaar in ANWB-winkels en via de webshop en kost vanaf €1-.

anwb-id-cover

ID-cover nodig

Dat een ID-cover in toenemende mate nodig is blijkt uit een rapport van PWC. Circa 13,3% van de Nederlanders werd de laatste vijf jaar geconfronteerd met identiteitsfraude waarbij criminelen een bankrekening openden, een auto huurden of bestellingen via het internet of een creditcard aanvroegen, op naam van hun slachtoffer. De ID-cover is ontwikkeld door de Qiy Foundation. Kijk voor meer informatie op www.respectprivacy.org

In de ANWB-winkels bereiden veel mensen zich voor op hun reizen in binnen- en buitenland. En juist tijdens vakanties komt het vaak voor dat mensen worden gevraagd zich te identificeren bijvoorbeeld in hotels, campings en bij verhuurbedrijven. Dat is begrijpelijk maar het is niet nodig alle persoonsgegevens te verstrekken. De ID-cover schermt foto, persoonsnummer (BSN) en het nummer van het identiteitsbewijs af. Op een paspoort wordt ook de strook met gegevens onder aan het paspoort afgeschermd. Als vakantiegangers toestemming geven om het kopiëren van het identiteitsbewijs, dan lopen zij met de ID-cover een stuk minder risico op misbruik van hun persoonsgegevens.

Comments are closed.