50.000ste bezoeker De Dode Zeerollen

Het Drents Museum heeft vandaag de 50.000ste bezoeker voor de tentoonstelling ‘De Dode Zeerollen’ ontvangen. Anne Bijkerk uit Zwolle werd door directeur Annabelle Birnie van het Drents Museum en wethouder Maurice Hoogeveen van Assen in het zonnetje gezet. De heer Bijkerk, die vergezeld werd door de heer Jan Koopmans uit Zwolle, kreeg een mooie bos bloemen en het boek behorend bij de tentoonstelling. ‘De Dode Zeerollen’ zijn nog t/m 5 januari 2014 te zien. De eerste set van acht rollen wordt begin oktober vervangen door de tweede set rollen.

Positieve reacties

De tentoonstelling ‘De Dode Zeerollen’ opende op 9 juli 2013. Inmiddels bekeken 50.000 bezoekers naast de rolfragmenten ook ruim 400 objecten uit het oude Judea, Masada, En Gedi, Gamla, Jeruzalem en de grotten van Qumran. De reacties van bezoekers zijn veelal lovend. Zo waardeert tweederde van de bezoekers de tentoonstelling van zeer goed tot uitstekend. Relatief veel bezoekers komen van buiten Drenthe. Voor veel mensen zijn ‘De Dode Zeerollen’ reden om speciaal naar het Drents Museum te komen. Ruim 80 procent van de bezoekers geeft aan dat ze ‘De Dode Zeerollen’ gaat aanbevelen aan anderen.

De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met de Israel Antiquities Authority en het Qumran Instituut van de Rijksuniversiteit Groningen. Met deze tentoonstelling is het Drents Museum er opnieuw in geslaagd een uniek archeologisch fenomeen van wereldformaat naar Nederland te halen. De teksten op de wereldberoemde rollen geven ons onschatbare informatie over de geschiedenis en cultuur uit de tijd van Jezus.

Wisseling van de rollen
De zestien fragmenten worden in twee sets van acht getoond. De eerste set is nog tot en met 6 oktober 2013 te zien. Dat betekent dat bezoekers nog ruim twee weken de kans hebben om de eerste set te bekijken, waaronder een bijzonder fragment van de Genesis-rol. Vanaf 8 oktober 2013 is de nieuwe serie rollen te zien. De tentoonstelling blijft verder ongewijzigd. Hoogtepunt van de tweede serie rollen is de ‘Paleo-Leviticus’ (11Q1), een rol in het oud-Hebreeuws van maar liefst 114 centimeter lang

Comments are closed.