De Vorst op reis

Van 14 september tot en met 1 december aanstaande is op Paleis Het Loo ‘De Vorst op reis’ te zien; een kleine, maar bijzondere presentatie van koninklijke reisnecessaires. De luxueuze koffers en kisten met reisbenodigdheden tonen wat de hogere klasse vanaf begin 18de eeuw tot midden 20ste eeuw zoal meenam op reis.

Nécessaires

Welke reisbenodigdheden (nécessaires in het Frans, de hoftaal) men noodzakelijk vond en waarin deze werden verpakt, wisselt per tijd, mode en manier van reizen. Aanvankelijk was het vooral serviesgoed, maar aan het veeleisende Franse hof had men steeds meer nodig op reis. Toiletbenodigdheden, eetgerei, flacons, kandelaars, naaigerei of schrijfwaren, alles werd speciaal op maat gemaakt om mee te kunnen nemen, in passende koffers, kisten en foedralen. Het was het resultaat van samenwerking van zogenaamde kabinetmakers, goud- en zilversmeden, kristal- en porseleinfabrikanten. Reisnecessaires met serviezen en toiletgerei zijn in de 19de eeuw vast onderdeel van de bruidsschat van prinsessen.

‘De Vorst op reis’ toont onder meer een picknickkoffer van Louis Vuitton uit 1906 en voorbeelden van ingenieus samengestelde 19de-eeuwse reisnecessaires van de befaamde Franse producenten Biennais en Maire. Als ‘Oranje-reiskistjes’ zijn een schrijfkist van koningin Wilhelmina te zien en een vliegkoffer van prins Bernhard, een toiletkist van koningin Emma en een apothekerskist van Prins Frederik (broer van Willem II). De veldkoffer met eetgerei gebruikte koning Willem II bij de Slag bij Waterloo (1815) en de reiskist van Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje en moeder van stadhouder Willem IV, herbergt kostbaar 18de-eeuws porselein Meissen servies.

Audiëntiezaal

‘De Vorst op reis’ is te zien in de Audiëntiezaal; de collectie is in bruikleen uit particulier bezit, van de Koninklijke Verzamelingen in Den Haag en van Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam. De presentatie is mogelijk gemaakt door ABN AMRO. 
Gelijktijdig verschijnt bij uitgeverij Waanders de publicatie ‘Koninklijke reiskistjes. Vorsten op reis’, met verhalen achter 25 bijzondere necessaires met koninklijke allure, geschreven door Mies en Jaap Kamp.

Comments are closed.