Recordaantal bezoekers Alliantie Almere Haven Festival

Botters, het Almeers Jeugd Symphonie Orkest, de sneak preview van de film De Nieuwe Wildernis, Het Gelders Orkest, de kunst- en antiekmarkten, shantykoren, proeverijen en Circus Corrosia… Ook dit jaar trokken de diverse onderdelen van het Alliantie Almere Haven Festival veel bezoekers. Almere City Marketing, organisator van het festival, heeft Marktonderzoek Mobiel Centre onderzoek laten doen. Het aantal bezoekers is bijna 64.000. “Dat zijn er ruim tienduizend meer dan vorig jaar en vierduizend meer dan tijdens de tiende editie, het tot dan toe drukstbezochte evenement. Vooral de sneak preview van de film De Nieuwe Wildernis en de optredens van het Almeers Jeugd Symphonie Orkest op vrijdag en Het Gelders Orkest op zaterdag zorgden voor grote drukte in de havenkom,” aldus Tim Beldman, evenementen-coördinator bij Almere City Marketing.

Botterwedstrijd op vrijdag

Het Alliantie Almere Haven Festival begon op vrijdag met de botterwedstrijd voor het bedrijfsleven. Hoewel er weinig wind stond, voeren de botters met hun gasten de hele middag over het Gooimeer. ’s Avonds was het topdrukte in de havenkom bij het Almeers Jeugd Symphonie Orkest, dat een optreden verzorgde ter gelegenheid van hun 25-jarig bestaan. Hoogtepunt was de sneak preview van de film De Nieuwe Wildernis, die binnenkort landelijk in première gaat. Het AJSO zorgde voor de muziek tijdens de sneak preview van de film. Beldman: “Een bijzonder concert dat zeker navolging verdient. Een groot compliment ook aan het adres van de musici die regelmatig voor kippenvel zorgden.”

Yakult Havenkom Concert

Ook tijdens het Yakult Havenkom Concert waren enkele duizenden bezoekers zaterdagavond getuige van het gratis te bezoeken klassieke openluchtconcert. Deze editie werd uitgevoerd door Het Gelders Orkest onder leiding van de jonge dirigent Gijs Leenaars met de Bulgaarse sopraan Petya Ivanova, de Turkse mezzo-sopraan Ezgi Kutlu, de Spaanse tenor Xavier Moreno en de Nederlandse bariton Frans Fiselier. Er waren werken te horen uit de opera’s Carmen en La Traviata.

Twaalf restaurateurs uit Almere Haven maakten drie dagen lang de lekkerste hapjes op de Havenkom Proeverij. Ook schonken kleinschalige, ambachtelijke en kwalitatief zeer goede bierbrouwers drie dagen lang hun eigen bieren op de Bierproeverij. Tijdens het Botterfestival op zaterdag en zondag maakten vele festivalbezoekers een bottertocht over het Gooimeer. Op de Markt waren bij Circus Corrosia verschillende straattheateracts te zien van veelal jonge makers. Ook de kunstmarkt, dit jaar voor het eerst eveneens op zondag, trok veel bezoekers. Professionele en amateurkunstenaars uit heel het land verkochten schilderijen, aquarellen, sieraden en design.

De zondag leek slecht te beginnen vanwege de flinke regenval in de ochtend. Maar het weer herstelde zich volledig. Uiteindelijk trokken ook de Brocante en Antiekmarkt en de diverse shantykoren uit het hele land met hun zeemansliederen veel publiek.

Comments are closed.