Finnair vliegt 1e Airbus A321 met sharklets

Finnair is de eerste luchtvaartmaatschappij ter wereld met een Airbus A321 toestel, uitgerust met nieuwe, brandstofbesparende sharklet ‘wingtip devices’. De gemoderniseerde versie van het (één gangpad) toestel heeft de laagste brandstof-, uitstoot- en geluid-footprint in zijn klasse. Het toestel is stiller en comfortabeler voor passagiers en per stoel ongeveer 7 procent brandstofefficiënter (zuiniger). Een aanzienlijke vermindering in kosten en CO2-uitstoot. Het vliegtuig is de eerste van vijf bestelde A321 met sharklets. Twee toestellen volgen later dit jaar en de overige twee worden begin 2014 verwacht.
finnair-sharklets

Meer flexibiliteit en kostenbesparing

De vijf A321 met sharklets vervangen de vier Boeings 757, die Finnair voornamelijk heeft ingezet voor leisure- en chartervluchten. Gevolg is meer flexibiliteit en interoperabiliteit tussen Europese lijndiensten en recreatieve vluchten. Dat verhoogt de bezettingsgraad van de toestellen en verbetert het rendement op de vlootinvestering. Finnair heeft nu een vloot die enkel bestaat uit Airbus toestellen, wat kosten bespaart in het onderhoud en in het opleiden van piloten.

Het eerste toestel, in Finland geregistreerd als OH – LZG, verlaat vandaag de Airbus fabriek in Hamburg en start in de lijndienst van de Finnair vloot.

Ville Iho, Chief Operating Officer van Finnair:

Finnair vliegt al 90 jaar trots met de meest moderne vliegtuigen die beschikbaar zijn. Vandaag is een goede dag voor Finnair, omdat we die traditie voortzetten met de lancering van de A321 met sharklets. Vlootinvesteringen zijn de sleutel tot een duurzame en zuinige vluchtuitvoering. We besparen op brandstofkosten en koolstofuitstoot – nu nóg belangrijker in het emissiehandel tijdperk. Bij de ontwikkeling van ons Europese netwerk met langeafstandsvluchten naar Azië, draagt de realisatie van een kostenbesparende en efficiënte moderne vloot bij aan een toekomstige winstgevende groei.

John Leahy , Chief Operating Officer – Costumers van Airbus:
‘We hebben een langlopende relatie met Finnair en zijn blij dat de luchtvaartmaatschappij heeft besloten haar toekomst op te bouwen met een volledige Airbus vloot. Met de nieuwe A321 toestellen met sharklets profiteert Finnair van lagere operationele kosten en brandstofefficiëntie. Van alle toestellen met één gangpad, heeft de A321 de ruimste cabine en dus meer ruimte en comfort voor passagiers.’

Vind voordelige vluchten met Finnair op Skyscanner

Feiten: A321 met sharklets

  • Motoren IAE V2533-A5
  • Extra brandstoftanks Ja
  • Bereik 5741km
  • Spanwijdte 34,10m
  • Totale lengte 44,51m
  • Hoogte 11,76m
  • Passagiersstoelen 209
  • Brandstofverbruik 2740kg/h*
  • Vracht 2500kg**
  • ETOPS*** Ja (180 minuten)

Comments are closed.