Zakelijke reiziger is druk in de trein niet met werk

Een beetje lezen, spelen met je mobieltje, muziek luisteren of een dutje doen. Zakenmannen en –vrouwen gebruiken de trein vooral om te relaxen. Werken in de trein komt pas op de vijfde plaats. Dit blijkt uit een onderzoek van Thalys onder ruim 4000 respondenten. Thalys wilde graag weten wat de zakelijke reizigers onderweg doen. Op nummer 1 bij alle reizigers staat lezen. En dan niet op een tablet, maar gewoon in een magazine of krant. Het blijkt dat er toch wel verschillen zijn tussen Nederlandse, Franse, Belgische of Duitse reizigers.

31% Reist regelmatig naar buitenland voor werk

31% van de Nederlandse ondervraagden reist regelmatig naar het buitenland voor het werk. 17% van de reizigers doet dat met de trein, tegenover 58% met de auto. De onderzoeksresultaten vertoonden enkele opmerkelijke verschillen tussen de verschillende landen onderling. Terwijl 41% van de Duitsers geregeld de landsgrenzen oversteekt voor het werk, is dit maar voor 28% van de Belgen het geval. Na koploper Duitsland volgt Nederland met 31%. Frankrijk sluit de rangen met 23%.

Buitenlandse reizen vooral voor mannen

Reizen naar het buitenland voor het werk is meer een mannenaangelegenheid. 42% van de ondervraagde Nederlandse mannen reist minstens één keer per jaar naar het buitenland voor het werk, terwijl dit maar voor 32% van de vrouwen geldt. De treinreis blijkt voor veel reizigers slaapverwekkend. 37% van de Nederlandse ondervraagden geeft aan regelmatig te slapen tijdens zakenreizen, 34% doet dit tijdens een privé reis. In vergelijking met Belgen, Duitsers en Fransen, slapen Nederlanders weinig in de trein. Ruim 60% van onze zuider,- en oosterburen slaapt gemiddeld tijdens een treinreis.

Economy of business

Ook al zijn zakenmensen reislustig, over het algemeen verkiest de Europeaan economy boven business class. Wanneer men met het vliegtuig reist, kiest 79% voor economy. In de trein is dat 71%. Van de ondervraagde Nederlanders kiest ruim 77% voor economy in het vliegtuig, 69% in de trein.
 

Over het onderzoek

Het onderzoek is uitgevoerd door Ifop, tijdens de zomer van 2013 (24 juni tot 3 juli) onder 4.025 personen van 18 jaar en ouder, verdeeld over de vier landen, België (1.006 deelnemers) Frankrijk (1.002), Duitsland (1.001), Nederland (1.016).

Infographic

Klik voor grote versie

Klik voor grote versie

Comments are closed.