Chinezen spenderen wereldwijd meest aan reizen

China is Duitsland en de VS voorbijgestreefd als het land met de inwoners die wereldwijd het meest spenderen aan reizen. Chinese reizigers besteedden in 2012 zo’n 102 miljard dollar aan internationale reizen, een stijging van ruim 40% ten opzichte van 2011*.

China International Travel Monitor

De tweede editie van de jaarlijkse ‘Chinese International Travel Monitor’, gepubliceerd door de toonaangevende boekingswebsite Hotels.com, onthult belangrijke inzichten in het veranderende gedrag van Chinese reizigers en de wijze waarop de wereldwijde hotelindustrie daarop inspeelt.

In het onderzoek van Hotels.com onder ruim 3.000 Chinese internationale reizigers en meer dan 1.500 hoteliers over de hele wereld, geeft 75% van de hoteleigenaren aan dat Chinese reizigers tot wel 5% van de boekingen voor hun rekening nemen. Het afgelopen jaar signaleerde 45% van de hoteliers een stijging van het aantal Chinese bezoekers. De grootste toename vond plaats in Azië en Oceanië (61%). Hoteleigenaren zien China de komende drie jaar als een groeimarkt: een op de tien ondervraagde hoteliers verwacht een toename van meer dan 50% en bijna de helft (47%) anticipeert op een groei van 11 tot 50%.

Volgens het rapport van Hotels.com wordt het merendeel (96%) van de overzeese reizen vanuit China gemaakt voor recreatieve doeleinden, terwijl iets meer dan de helft (52%) van de Chinese reizigers ook landen bezocht voor zaken of onderwijs.

Nederland vereenvoudigt visumaanvraag voor zelfstandige Chinese reiziger

Bijna twee derde (62%) van de Chinese reizigers reist liever zelfstandig dan in groepsverband. Deze trend wordt bevestigd door de ondervraagde hoteliers, die aangeven dat 70% van de Chinese gasten alleen reist, terwijl dit in 2012 nog half-om-half was.

Johan Svanström, Managing Director van Hotels.com Asia Pacific: “De Chinese International Travel Monitor (CITM) van 2013 toont aan dat de trend van steeds meer zelfstandig reizende Chinezen, die we ook al signaleerden in 2012, doorzet. Hoewel in deze regio al progressie is geboekt, doen overheden er goed aan om rekening te houden met deze ontwikkeling bij het organiseren van de procedures rond visumaanvragen.”

In juli 2013 opende Nederland speciale visumbureaus in Peking, Guangzhou en Shanghai. Het eenvoudiger verkrijgen van een visum moet het de Chinese reiziger makkelijker maken Nederland te bezoeken.

Scherpere focus op behoeften Chinese reiziger biedt hoteliers kansen

De CITM benoemt mogelijke verbeterpunten voor hoteliers. Het accepteren van Chinese betaalmiddelen wordt gezien als de belangrijkste service die hotels op dit gebied kunnen bieden. Meer dan een kwart (26%) van de Chinese reizigers beschouwt dit als belangrijkste aandachtspunt.

Drie kwart (75%) van de Chinese reizigers zou graag zien dat hotels meer producten en diensten naar het Chinees vertalen, zoals welkomstinformatie, websites, tv-programma’s en kranten, terwijl bijna de helft (42%) een verbeterpunt ziet in hotelpersoneel dat Mandarijn spreekt.

De mis-match tussen de wensen van Chinese reizigers en de door hotels geboden services, blijkt uit het feit dat een kwart (25%) van de hoteliers weliswaar traint in cultureel bewustzijn, maar slechts een op de tien (11%) biedt welkomstinformatie in het Mandarijn. Het afgelopen jaar besteedde wereldwijd ruim de helft van de hotels (56%) minder dan 10.000 dollar** aan het ontwikkelen van programma’s en producten specifiek gericht op Chinese gasten.

Als het gaat om het zoeken en het boeken van reizen, speelt persoonlijke aanbeveling een steeds belangrijkere rol. Bijna een derde (30%) van de Chinese reizigers zegt te vertrouwen op advies van familie en vrienden, gevolgd door boekingswebsites en online reviews.

Meer dan een kwart van de Chinese reizigers (27%) gebruikt social media om een vakantiebestemming te kiezen. Onder reizigers jonger dan 35 jaar is dit percentage zelfs gestegen naar 33%.

Svanström:

Deze inzichten benadrukken de noodzaak voor hoteliers om hun marketingstrategieën aan te passen en daarbij met name te focussen op online en social media, om Chinese reizigers aan te trekken. Terwijl de CITM aantoont dat hoteliers bepaalde stappen in de goede richting zetten om tegemoet te komen aan de steeds mobielere en modernere Chinese reismarkt, laat het rapport ook zien dat er in de wereldwijde hotelindustrie nog veel ruimte is voor verbeterde voorzieningen en diensten om nadrukkelijker in te spelen op ‘s werelds grootste reismarkt.

“Programma’s van overheden en verkeersbureaus om Chinese reizigers aan te trekken en te faciliteren zijn een positieve stap, maar de snelheid waarmee het volume van de Chinese reismarkt groeit lijkt het tempo van de veranderende hotelindustrie te overtreffen,” zo besluit Svanström.

* United Nations World Travel Organisation World Tourism Barometer, april 2013, geraadpleegd op 16 juli 2013: http://mkt.unwto.org/en/barometer.

** Op de vraag ‘Hoeveel geld (US$) heeft uw hotel de afgelopen 12 maanden geïnvesteerd in programma’s of producten specifiek gericht op Chinese gasten?’, gaf 56% aan minder dan 10.000 dollar te hebben geïnvesteerd.

Vraag de complete infographic aan op info@verkeersbureaus.info

Comments are closed.