400 jaar Arabische studies Rijksmuseum van Oudheden

Op 6 september opent in de afdeling Nabije Oosten van het Rijksmuseum van Oudheden de tentoonstelling ‘Voortreffelijk en waardig’, ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de Leidse leerstoel Arabische Taal en Cultuur. Te zien zijn portretten van de belangrijkste hoogleraren Arabisch en hun nalatenschap: boeken, prenten, foto’s en handschriften. In tien vitrines schetsen die een beeld van de geschiedenis van de Arabische studies in Nederland, voornamelijk in Leiden. De titel is ontleend aan de oratie van de eerste Leidse hoogleraar Arabisch, Thomas Erpenius (1584-1624). De expositie is gemaakt in samenwerking met de Universitaire Bibliotheken Leiden en is te zien tot en met 2 maart 2014.

400 jaar geleden

In mei 2013 was het 400 jaar geleden dat Thomas Erpenius bij de Leidse universiteit zijn oratie uitsprak, ‘Over de Voortreffelijkheid en Waardigheid van het Arabisch’. De arabistiek in Leiden groeide uit tot een diepgewortelde traditie die internationaal bekend is. Geleerden als Scaliger, Erpenius, Golius, De Goeje en Snouck Hurgronje genieten in academische kringen wereldfaam. Achter de Leidse professoren bevond zich een complete lokale infrastructuur. Die bestond uit een universiteit, drukkers, boekverkopers en veilingmeesters. De Nederlandse arabistiek is bovendien een treffend voorbeeld van de ‘blik op de ander’ door de loop van de eeuwen heen, en getuigt van de kosmopolitische nieuwsgierigheid naar de exotische wereld van de islam. Tot op de dag van vandaag heeft Leiden een belangrijke functie in het beheren en verwerken van het erfgoed van de Arabische wereld.

Bij de tentoonstelling ‘Voortreffelijk en Waardig. 400 jaar Arabische studies in Nederland’ verschijnt een gelijknamige publicatie. Dit full colour werk (160 pgs., €12,95 euro in boekhandel en museumshop) is geschreven door Arnoud Vrolijk (Universiteit Leiden), samensteller en gastconservator van de tentoonstelling, en Richard van Leeuwen (Universiteit van Amsterdam).

De tentoonstelling en de publicatie zijn onderdeel van het Europese project ‘Humanities in the European Research Area’ (HERA). Financiële steun werd ook ontvangen van Saudi Aramco (Dhahran, Saoedi Arabië). Naast werken uit de collectie van de Universitaire Bibliotheken Leiden zijn bruiklenen te zien uit het Academisch Historisch Museum (Leiden) en Museum Enschedé (Haarlem).

Een overzicht van de overige activiteiten rond het vierhonderd jarig bestaan van de Leidse leerstoel Arabische Taal en Cultuur staat op 400jaararabisch.weebly.com.

Comments are closed.