Tentoonstelling angst gevolgen technologische vernieuwing

De Hallen Haarlem opent het nieuwe seizoen met de internationale groepstentoonstelling Dread – Fear in the age of technological acceleration.

Winnaar van De Hallen Haarlem Curatorenwerkbeurs 2013

De tentoonstelling is samengesteld door Juha van ‘t Zelfde, winnaar van De Hallen Haarlem Curatorenwerkbeurs 2013. Dread toont werken in diverse media die op uiteenlopende wijzen angst voor de gevolgen van technologische vernieuwing verbeelden. Met o.a. Micol Assaël, James Bridle, Constant, Laurent Grasso, Roger Hiorns, Thomas Hirschhorn, Jacob Kirkegaard, Jonas Lund, Aditya Mandayam, Trevor Paglen, Sarah van Sonsbeeck en Berend Strik.

Dread waarschuwt ons voor gevaar

Dread is het onheilspellende gevoel waarmee ons lichaam ons waarschuwt voor mogelijk gevaar. Dit gevoel van dreiging kan door de komst van nieuwe technologieën vliegensvlug om zich heen grijpen. Via sociale netwerken als Facebook en Twitter delen we zowel ons geluk als onze angsten. Deze onmiddellijke communicatietechnologie en de wereldwijde verspreiding van informatie spelen een belangrijke rol bij de vorming én verbreiding van emoties. De angst na de aanslag tijdens de marathon van Boston is vrijwel gelijktijdig voelbaar over heel de wereld. Na 9/11 stond het beeld van de instortende Twin Towers op ieders netvlies gebrand. Sinds die aanslagen hebben overheden veiligheidsmaatregelen verscherpt, die zich echter soms ook tegen ons keren. Hoeveel vrijheid bent u bereid op te geven voor een gevoel van zekerheid?

Angst als bron voor nieuwe kunst

De tentoonstelling verkent hoe kunstenaars de angst voor een onzekere toekomst aangrijpen als vruchtbare bron voor hun werk. Een aantal werken gaat in op de angst voor de schadelijke gevolgen van nieuwe technologieën, zoals het gevoel dat je bespioneerd wordt door drones en of bespioneerd via internet. Soms is dread hierbij zelfs fysiek voelbaar. Andere bijdragen zijn meer persoonlijk en poëtisch van aard, en bieden hoop om angst te overwinnen. Samen vormen alle werken een overzicht waarin dread als scheppende kracht voor hedendaagse kunst zichtbaar wordt.

Internationale publicatie en uitgebreid randprogramma

De tentoonstelling wordt ondersteund door de uitgave van een internationale publicatie door uitgeverij Valiz, Amsterdam (ISBN 978-90-78088-81-3), met bijdragen van onder meer China Miéville, Kevin Slavin, Johan Grimonprez en Thomas Hirschhorn. Daarnaast zal er een uitgebreid randprogramma plaatsvinden, met films, muziek en een symposium. Ook wordt bij de tentoonstelling een soundtrack aangeboden.

Programma

13 september, aanvang 20:15 uur Dread muziekprogramma
Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam. Met o.a. Ryoji Ikeda en Eli Keszler.
14 september, aanvang 21:00 uur Dread muziekprogramma
Met Roly Porter, Emptyset en Paul Jebanasam.
26 oktober, 9:00-16:00 uur Symposium over Dread
Eye, Amsterdam. Met o.a. Johan Grimonprez, Krõõt Juurak, Gabriel Lester.
26 oktober, 21:15-01:00 uur Dread filmprogramma
EYE, Amsterdam. Met o.a. In Search of UIQ.
25 november, aanvang 20:30 uur Dread muziekprogramma
Bimhuis, Amsterdam. Met o.a. Dean Blunt, Juha van ‘t Zelfde.

Comments are closed.