Tsjechië: kunst bewonderen en kopen

In Tsjechië kunnen kunst en cultuurliefhebbers op ontdekkingsreis. Zo zijn er door het hele land glasfabrieken en zijn er in Praag talloze galeries en musea te vinden. Behalve naar kunst kijken kan er ook gewinkeld worden in verschillende designwinkels voor bijvoorbeeld meubelstukken en glaswerk. En in Brno is er qua (moderne) architectuur een hoop te beleven. Bezoek daar bijvoorbeeld het beroemde UNESCO werelderfgoed Villa Tugendhat. Of ga op historische reis met de BAM architectonische route.

tsjechie-kunst-2

Design in Tsjechië

Wat velen niet weten is dat er in Tsjechië een groot aantal bekende glasblazers te vinden zijn. Zo is het Moser Glass de favoriet bij verschillende koningshuizen. Door het hele land door zijn glasfabrieken te vinden waar men kennis kan maken met de eeuwenoude ambacht van het glasblazen. Leer meer in Moser Museum in Praag of bezoek het Bezoekerscentrum Moser in de stad Karlovy Vary. Leuk weetje is dat de oprichter van Swarovski in Tsjechië geboren is, zijn vader was glasblazer en zo raakte hij geïnspireerd.

Kunstzinnig Praag

In de Tsjechische hoofdstad Praag is er op het gebied van kunst genoeg te ontdekken. Zo kunnen liefhebbers van hedendaags (interieur)design en bijzondere kunstobjecten genieten in de Krehky Gallery. Er zijn nog vele andere bekende musea en galeries zoals het DOX Centrum voor Hedendaagse Kunst, Architectuur en Design, welke een platform biedt voor verschillende (inter)nationale ontwerpers en iconische Tsjechische glas-, porselein- en sieradenontwerpers.

Voor wie niet alleen wilt kijken maar ook kopen is er de populaire winkel The Modernist. Deze winkel is een begrip in Tsjechië, hier vind je naast Tsjechisch design van ontwerpers als Maxim Velčovský en Jiří Pelcl ook meubelstukken, verlichting en glaswerk. En voor wie op zoek is naar een selectie van het beste design van zowel gevestigd als aanstormend Tsjechisch designtalent is er designwinkel Futurista Universum.

Architectonisch Brno

Brno is de tweede grote stad van Tsjechië, hier is een mix te vinden van functionalisme en (moderne) architectuur. Zo zijn er karakteristieke 19e eeuwse architectonische villa’s, zoals het beroemde UNESCO werelderfgoed Villa Tugendhat. Dit werd 1928 ontworpen voor Fritz Tugendhat, de eigenaar van Brno’s grootste textielfabriek en is sinds 2012 weer open voor publiek. Een leuke manier om Brno te ontdekken is beschikbaar via de mobiele website Brno Architecture Manual (BAM). Met deze architectonische route ontdek je de geschiedenis van Brno tussen tussen 1918 – 1945.

Comments are closed.