Münsterland Festival part 7

Muziek- en cultuurliefhebbers uit de Nederlands-Duitse grensregio kijken het hele jaar reikhalzend uit naar dit hoogtepunt op de culturele agenda: het Münsterland Festival. In het net uitgebrachte programmaboekje staan meer dan 40 concerten en een aantal tentoonstellingen overzichtelijk op een rijtje. Om teleurstelling te voorkomen is het raadzaam snel kaarten te reserveren.

Artiesten uit Frankrijk en Zwitserland

In elke editie worden andere landen in het voetlicht gebracht. Dit jaar is het de beurt aan Frankrijk en Zwitserland. Geen wonder dat naast jazz, pop en klassiek ook een belangrijke rol voor de nouvelle chanson is weggelegd. Het publiek kan genieten van uitvoeringen van hoog niveau en krijgt inzicht in tradities en aspecten van de hedendaagse cultuur in de deelnemende landen.

Alpenhoorn en accordeon

Traditie in een hedendaagse context is het motto van de beide artiesten die op 20 september in Kulturzentrum GBS in Greven de spits mogen afbijten. Met haar band iAlpinisti speelt de Zwitserse Eliana Burki op haar 3,70 lange alpenhoorn een brutale mix van arabesk, tango, rock en alpenklanken. De Franse accordeonist Vincent Peirani zal klanken laten horen die hun oorsprong vinden in jazz, chansons of klassieke muziek. De beroemde klarinettist Michel Portal en de saxofonist Emile Parisien zullen hem daarbij live ondersteunen.

De diversiteit aan locaties is net zo groot als de bandbreedte van muziekstijlen: de Franse pianist Frédéric d’Oria-Nicolas zal optreden op Schloss Nordkirchen, de jazzmuzikant- en componist Régis Huby in de Eiskeller Altenberge, en Mathieu Peudupin alias Lescop, die in de popwereld in Frankrijk momenteel very hot is, in Gleis 22 in Münster. Het slotconcert op Burg Vischering in Lüdinghausen wordt gegeven door Raphaële Lannadère, beter bekend als L. In het middelpunt van haar poëtische muziek met rock-, trip-pop- en tango-invloeden staat haar zang. Het slotakkoord komt van de Zwitserse band Hildegard lernt fliegen: fantasievolle jazz met een flinke portie humor.
munsterland-abschlusskonzert-hildegard-reto-andreoli

Een stukje Münsterland Festival in Nederland

Twee concerten vinden in Nederland plaats. Op vrijdag 27 september spelen onder de titel ‘Crazy Blues’ China Moses & Raphaël Lemonnier in Metropool in Hengelo. Het Münsteraans-Zwitsers duo Jono speelt het uitdagende stuk voor fluit en piano ‘Chant de Linos’ van André Jolivet op zondag 13 oktober in Huis Bergh in ´s-Heerenberg. Bovendien bestaat de mogelijkheid om 15 uur aan een rondleiding door het kasteel deel te nemen.

Grensoverschrijdend netwerken voor musici

Op zondag 22 september wordt in Heek een Münsterland Festival Impuls – netwerkbijeenkomst voor musici in de EUREGIO georganiseerd, met als doel de artistieke uitwisseling, het aanknopen van waardevolle contacten en het aangaan van blijvende relaties tussen musici en muziekinstellingen aan weerszijden van de grens te bevorderen. Aanmelding is noodzakelijk.

Nieuw dit jaar is het combiticket: bij aankoop van 3, 5 of 7 tickets voor verschillende evenementen naar keuze, krijgt de concertbezoeker 10, 20 of 30% korting!

Het downloaden van het programma en het bestellen van tickets kan via www.muensterlandfestival.com.

Comments are closed.