Groningen wint Facebook battle van Utrecht

Groningen heeft Utrecht verslagen in de driedaagse Facebook battle ‘Wat is de leukste studentenstad’. De battle vond plaats tijdens de introductieweek voor studenten in zowel Utrecht als Groningen en kwam donderdag ten einde. Groningen had een eindscore van 473 punten en Utrecht 268. De punten werden verdiend met het plaatsen van berichten met een foto of video op de speciale Facebookpagina of via de iPhone app ‘Utrecht vs The World’. Groningen bouwde op de eerste dag al een flinke voorsprong op en heeft die niet meer uit handen gegeven.
Netherlands, Utrecht (city). Neude

Verloren strijd

Ondanks het feit dat Utrecht deze ‘strijd’ heeft verloren, is er tevredenheid bij de initiatiefnemers Taskforce Innovatie Regio Utrecht en Toerisme Utrecht. Carlijn Leenders, marketeer van Toerisme Utrecht: “Verliezen is nooit leuk, maar we hebben met deze battle ook veel geleerd. De insteek van deze pilot is om te onderzoeken wat we met gaming en social media kunnen doen om de stad Utrecht op een speelse manier onder de aandacht te brengen. Dat is zeker gelukt. De Facebookpagina die speciaal voor deze battle is gemaakt, heeft in een zeer korte tijd nu bijna 800 fans. De spelers leren via de game leuke plekken in Utrecht en Groningen kennen door de berichten van bewoners te lezen, liken en delen. Dat is uiteindelijk het doel voor beide steden: de stad bekender maken en bewoners verbinden aan de stad.”

Utrecht is op sociale media nu nog minder actief dan Groningen, maar de verwachting is dat het Utrechtse netwerk zich op sociale media de komende jaren zal uitbreiden. “We zijn er erg blij mee dat diverse partijen in de stad hun volgers op sociale media ook hebben opgeroepen om mee te spelen. Dat is weer een mooi voorbeeld van de goede samenwerking met bijvoorbeeld Hoog Catharijne, Call of the Mall en Musea Utrecht, maar ook horecabedrijven en winkeliers.”.

Ook in Groningen is men blij. En dat is niet alleen omdat er gewonnen is. Michel Aaldering van Marketing Groningen: “We zijn trots dat we gewonnen hebben en bedanken iedereen die voor Groningen heeft meegespeeld. Toerisme Utrecht heeft lef getoond om op een zeer originele manier de strijd aan te gaan. Ik denk dat we uiteindelijk alle twee winnaar zijn. Volgers op Facebook hebben kunnen zien hoe leuk Utrecht en Groningen als studentenstad zijn.”

Op deze speciale pagina is te zien wie de vijf meest actieve spelers waren en welke berichten het meeste likes en shares opleverden. De winnaar is de stad die de meeste punten verzamelt (bewijs, likes en delen leveren punten op). Iedere post moet altijd beeldmateriaal bevatten (foto of film) en een korte zin wat je wilt bewijzen voor welke stad. Groningen was de tweede stad die door Utrecht werd uitgedaagd. In maart was de eerste battle Utrecht versus Amersfoort. Beide playtests zijn onderdeel van een pilot, met de ervaringen wordt de game doorontwikkeld tot een eindversie die elk jaar gespeeld kan worden tegen een andere stad.

Comments are closed.