Valletta, de ultieme city break

Malta is een ‘zonbestemming plus’; een land met een rijke geschiedenis, zonnig klimaat, bruisend uitgaansleven en kristalhelder water. Valletta, de hoofdstad van Malta, leent zich als geen ander voor een heerlijke city break. Valletta is één van de meest cultuurrijke hoofdsteden. Naast de overvloed aan kerken, musea, prachtige tuinen en terrassen kan je er ook nog eens heerlijk eten. Cultuurliefhebbers opgelet, want 5 oktober staat het Maltese eiland weer in het teken van het culturele festival Notte Bianca. Neem dit najaar nog een kijkje in de stad van pracht en praal en laat je overdonderen.
valetta

Culturele smeltkroes van de Mediterranée

De strategische ligging van Malta heeft vele volkeren aangetrokken. Nalatenschap van de Phoeniciërs, Arabieren, Noormannen, Fransen en Britten maakt Valletta tot een culturele smeltkroes van wereldformaat. Wandelend door de ommuurde straatjes van Valletta, regent het barok. Pompeuze fonteinen, monumenten, nissen met heiligbeelden, balkons, façades en wapenschilden verwennen het oog; waar het zich maar op richt. Mede hierdoor is Valletta al sinds 1980 benoemd tot UNESCO Werelderfgoed.

De Sint John’s Co-Cathedraal is waarschijnlijk de meest gedecoreerde kerk ter wereld en bevat werk van grootmeester Caravaggio en andere 17e eeuwse meesters. Valletta’s Nationaal Theater (Teatru Manoel) is het oudste theater van Europa en een architectonisch hoogstandje. Het Grand Master’s Paleis, waar vanuit Sint John’s ridders regeerden, is overladen met kostbare kunstschatten. Na een bezoek aan het Grand Master’s Paleis kun je diverse Auberges bezoeken waarin de ridders vroeger leefden en die open zijn voor publiek. De Auberge d’Italie en Auberge de Provence (waar nu het Museum voor Archeologie gevestigd is) zijn het indrukwekkendst. De 16e-eeuwse Casa Rocca Piccola is nog steeds in handen van Maltese adel en heeft een verbazingwekkende collectie kunst, antiek en Maltese kant. Op sommige dagen geeft de markies zelf de rondleiding.

Shop till you drop

Winkelen in Valletta betekent kleurige markten met versgevangen vis, romantische winkeltjes in sfeervolle steegjes, maar ook de laatste ontwerpen in de grotere modezaken. Typisch Maltees zijn de verfijnde sieraden. Ook glas en aardewerk behoren tot de ambachtelijke specialiteiten van het eiland. Winkelen in Valletta is bovendien een perfect excuus voor een uitgebreide lunch bij de schitterende Grand Harbour, met uitzicht op de flanerende voorbijgangers en de kraakheldere zee. Goed eten hoeft niet duur te zijn, dat bewijzen de menukaarten van de cafés, maar ook van de toprestaurants in Valletta. Diegene die het drukke stadsleven wil ontvluchten gaat, net als de locals, naar de Barracca tuinen. Deze bestaat uit 2 delen en geeft een prachtig uitzicht over de havens; een rustpunt in de drukke stad.

Notte Bianca

Één van Malta’s grootste evenementen is zonder twijfel Notte Bianca. Op 5 oktober wordt dit culturele evenement in Valletta voor de achtste keer gevierd. Tijdens Notte Bianca zijn alle musea, historische gebouwen, kunstgaleries en culturele instellingen in Valletta geopend. Tot diep in de nacht is het één groot feest op straat,
waarbij dans, theater en concerten centraal staan. Op verschillende historische locaties worden optredens gegeven door artiesten. Een heerlijke nacht om in Valletta door te brengen.

Naar Valletta

Air Malta vliegt in het zomerseizoen 5 keer per week en in het winterseizoen 4 keer per week van Amsterdam naar Malta. Vanaf de luchthaven is het ongeveer een kwartier rijden per bus, taxi of huurauto naar het centrum van Valletta.

Comments are closed.