Lokale keukens van invloed op vakantiekeuze

De culinaire trend in Nederland is steeds meer van invloed op de vakanties die Nederlanders maken. Waar mensen vroeger vooral wilden genieten van zon, rust en cultuur, komt daar nu de interesse in de lokale keukens bij.
topictravel-onderzoek

Onderzoek van Topic Travel

Dat blijkt uit onderzoek van Topic Travel vakantiehuizen onder ruim 1.000 vakantiegangers. Daarvan zegt ruim 40 procent dat ze zich culinair willen verdiepen in de keuken van het vakantieland. Ongeveer 6 procent van de ondervraagden wil, als ze er toch zijn, een culinaire workshop volgen. Van de mensen die in een vakantiehuis verblijven wil 13 procent zo’n workshop.

Mensen die in de meer comfortabele vakantieaccommodaties verblijven, zoals een hotel of vakantiehuis, willen vaker op Bourgondisch vlak hun horizon verbreden, dan mensen die gaan kamperen

licht Onno Bodlaender, directeur van Topic Travel toe. “De laatste jaren zien wij een stijgende vraag naar de beter ingerichte keuken van het vakantiehuis. Klanten informeren niet alleen naar de aanwezigheid van buitenkeuken, oven en barbecue, maar ook naar zaken als staafmixer of messenset. Ze willen zelf naar de (super)markt en koken met lokale producten.”

Kookprogramma’s

Mensen laten zich in hun keuze voor een reisbestemming ook inspireren door kookprogramma’s, stelt 14 procent van de ondervraagden. Een zelfde percentage zegt dat de lokale keuken een grote rol speelt bij de keuze voor een vakantiegebied, voor 40 procent speelt dat een kleine rol en voor 46 procent helemaal geen rol. Meer dan de helft van de vakantiegangers zoekt op vakantie juist restaurants uit met lokale keuken en 12 procent kookt ter plaatse lokale gerechten.

Last minute Côte d'Azur

Italië

Als er dan een ranking volgt op de vakantielanden met een goede lokale keuken staat Italië met 47 procent op nummer één en Frankrijk met ruim 42 procent op nummer twee. Nederland bezet de derde plaats, terwijl een van de meest toonaangevende keukens, de Spaanse, met 28 procent op een vijfde plaats staat. Opmerkelijk is dat mensen van 50 jaar en ouder Nederland op nummer één zetten als vakantieland met de beste keuken.

De slechtste lokale keuken is die van Groot-Brittannië met 25 procent. Daarna komen landen als de Verenigde Staten, Tsjechië en Turkije.

Lokale etenswaren

Eenmaal weer thuis gaan vakantiegangers ook aan de slag met de lokale keuken die ze op hun vakantieadres hebben leren kennen. Ongeveer 18 procent van de mensen neemt lokale etenswaren mee naar huis. Ruim 8 procent gaat ook daadwerkelijk lokale gerechten thuis koken, al is het maar om het vakantiegevoel weer een beetje terug te krijgen.

Comments are closed.