Kleine Zeemeermin viert 100ste verjaardag

De Kleine Zeemeermin, het bronzen beeld in de haven van Kopenhagen en hét symbool van de Deense hoofdstad, viert op 23 augustus haar 100ste verjaardag. Om deze mijlpaal te vieren verspreiden gebodypainte zeemeerminnen zich over de hele wereld en brengen zo het sprookje van de beroemde Hans Christian Andersen tot leven. Grote toeristenattracties in de hele wereld krijgen een bezoek en natuurlijk ontbreekt Amsterdam niet. Op 23 augustus vaart een zeemeermin op haar rots door de Amsterdamse grachten. VisitDenmark, de officiële toerismeorganisatie van Denemarken, organiseert hierbij een fotowedstrijd waarbij iedereen die de zeemeermin die dag spot, een foto van haar maakt en deze deelt via Instagram of Twitter, kans maakt op een reis naar Denemarken.

kleine-zeemeermin-amsterdam

Ontmoet de zeemeermin

Het standbeeldje van De Kleine Zeemeermin uit 1913 was een geschenk aan de stad Kopenhagen van bierbrouwer Carl Jacobsen, zoon van de oprichter van de Carlsberg Brouwerij. Het beeld is gemaakt door Edvard Eriksen (1876-1959), die in 1909 geïnspireerd raakte tijdens een balletvoorstelling van De Kleine Zeemeermin en zijn vrouw model liet staan. Eén keer heeft het beeld een reis mogen maken, namelijk naar de World Expo in Shanghai in 2010. Op haar 100ste verjaardag zal ze ‘op wereldreis’ gaan en veertien wereldsteden in 12 twaalf landen aandoen. Op 23 augustus aanstaande zal de zeemeermin tussen 09.00 – 10.30 uur door de grachten van Amsterdam varen en aansluitend aanmeren bij de steiger van het Radisson BLU Hotel, op de Kloveniersburgwal. Brons gebodypaint, met een schelpen bikini en een zeemeerminnenstaart zal zij hier leven geven aan het sprookje van H.C. Andersen. Hier krijgt men ook de gelegenheid samen met de zeemeermin op de foto te gaan en mee te doen aan de fotowedstrijd.

Zoek de zeemeermin

Als onderdeel van de internationale jubileumviering organiseert VisitDenmark een fotowedstrijd. Deelnemers maken een foto waarbij te zien is dat de zeemeermin in Amsterdam is en uploaden deze via Instagram of Twitter met de hashtag #littlemermaid100. Uit alle wereldwijde deelnemers wordt één winnaar gekozen die een reis voor twee personen naar Denemarken wint met verblijf in een Radisson BLU Hotel.

Sprookjeseiland Funen

De wereldberoemde schrijver Hans Christian Andersen (1805-1875) woonde enige jaren in Kopenhagen, maar werd geboren in de stad Odense, op het Deense eiland Funen. In Odense kan men zijn museum en geboortehuis bezoeken. Vervolgens kan men een boottocht maken langs Odense Zoo naar Den Fynske Landsby, een openluchtmuseum dat laat zien hoe een Deens dorp in de tijd van Andersen eruit zag. Gezinnen met kinderen kunnen ook een bezoek brengen aan het culturele huis ‘De Tondeldoos’, het Andersen Festival en Parade, waarbij de beroemde sprookjes van Andersen tot leven komen. Het motto van Hans Christian Andersen was: Reizen is leven! Hij bezocht vaak kastelen en landhuizen op Funen en in de rest van Denemarken ter inspiratie voor zijn verhalen. Veel van deze locaties zijn toegankelijk voor publiek. Ook zijn er stadswandelingen en diverse andere activiteiten te doen in de voetsporen van Hans Christian Andersen.

Comments are closed.