Actief op en langs water langs de grens

Wat doen we het liefste op een zonnige zomerdag? We zoeken verkoeling aan het water. Het weidse landschap van de Nederlands-Duitse grensregio wordt doorsneden door rivieren en kanalen die zich heel goed lenen voor een actieve vakantie op of langs het water. Er is zelfs net een nieuw kanaal aangelegd: de vaarweg Erica – Ter Apel is een nieuwe verbinding speciaal voor de pleziervaart tussen Nederland en Duitsland, dwars door het unieke veenlandschap van Drenthe en Groningen.

Wandelen langs de meanderende Dinkel

Het riviertje de Dinkel slingert langzaam door het Twentse coulisselandschap met zijn kleine bossen, akkers en drassige weilanden. Op een aantal plekken, zoals het Lutterzand, mag de rivier weer zijn gang gaan en heeft zich een karakteristiek landschap met schietwilgen, vogelkers en waterlelies ontwikkeld. Het 77 km lange Dinkelpad begint in het Duitse Gronau in het Münsterland en voert via Overijssel naar Lage in de Grafschaft Bentheim. De wandelroute is vlak en deels onverhard. Samen met het Reggepad werd het Dinkelpad in 2011 tijdens de Fiets en Wandelbeurs uitgeroepen tot wandelroute van het jaar.

Over veenboeren en smokkelaars

De United Countries Tour bestaat uit zo´n 600 km fietspaden in de provincies Groningen en Drenthe aan de ene kant van de grens en het Emsland en Grafschaft Bentheim aan de andere kant. De United Countries Tour verbindt eigenlijk twee thematische routes. De ontginning van de veengebieden en het leven van de veenboeren staan centraal op de 250 km lange Pionierroute door Drenthe, het Emsland en de Grafschaft Bentheim. De 160 km lange Smokkelroute verbindt het weidse landschap van Zuidoost-Groningen met de maritieme sfeer van het Emsland.

fietsen-grensregio

Kunst langs de rivier

Kunstwegen heet de route die sinds de zomer van 2000 zo´n 60 kunstwerken in de openlucht, in het dal van de Vecht tussen Zwolle en Nordhorn, over een afstand van 140 km met elkaar verbindt. Vorig jaar werd de route onder de naam raumsichten met 16 objecten uitbreid richting Bad Bentheim en Schüttorf. De kunstwerken zijn het beste op de fiets te ontdekken. Onmisbaar onderweg: het zojuist verschenen informatieve kunstwegen-reisboek, met veel achtergrondinformatie over alle kunstwerken, landschap en geschiedenis.

Comments are closed.