Uitmarkt 2013 Amsterdam 36e editie

Op vrijdag 30 augustus, zaterdag 31 augustus en zondag 1 september vindt de Uitmarkt 2013 plaats op en rond het Museumplein en het Leidseplein. De Uitmarkt is dé aftrap van het nieuwe culturele seizoen en heeft dit jaar als thema Talent groeit! Met bijna 500.000 bezoekers, 2000 artiesten en ruim 30 podia is de Uitmarkt in 36 jaar uitgegroeid tot het grootste en bekendste gratis toegankelijke culturele festival van Nederland. De Uitmarkt laat het publiek voorproeven van alles wat komen gaat. Cabaret, dans, musical, literatuur, film, opera en klassieke muziek, uitgevoerd door jong talent en gevestigde namen.
uitmarkt-amsterdam

Opening op vrijdagavond

Traditiegetrouw wordt de Uitmarkt in Amsterdam op vrijdagavond geopend met een flink aantal bekende artiesten, waaronder Laura Jansen, Droog Brood, Kraantje Pappie en Conny Janssen Danst. Uitmarkt-spreekstalmeester Jörgen Raymann presenteert de opening. Het programma biedt een dwarsdoorsnede van de podiumkunsten, maar ook disciplines als literatuur, museale kunsten, film en nieuwe media komen aan bod. Na 355(!) voorstellingen wordt het weekend zondagavond traditioneel afgesloten met de Musical Sing-a-Long door o.a. Kim-Lian van der Meij en Frits Sissing onder begeleiding van het Metropole Orkest

Het Museumplein vormt het decor voor bijzondere presentaties van de Nederlandse musea, de Amsterdamse theaters, concertzalen en de dans- en toneelgezelschappen. De grote buitenpodia tonen jong talent, theatervoorstellingen, live-talkshows, tips voor het komende seizoen, en dans- en muziekoptredens, variërend van de hotste popbandjes tot en met klassieke juweeltjes.

Liefhebbers van klassieke muziek en opera zijn uitgenodigd in Het Concertgebouw, de Vondelkerk en het Orgelpark. Uiteenlopende muziekensembles en solisten brengen klassiek, jazz, oude en hedendaagse muziek ten gehore.

Rond het Leidseplein, hét theaterplein van Nederland, is toneel, dans, cabaret en kleinkunst te zien in de Stadsschouwburg, Theater Bellevue, het DeLaMar Theater, het Comedy Café, De Balie, de Sugar Factory, de Melkweg en Paradiso. In en om jeugdtheater De Krakeling vindt Uitmarkt Junior plaats, hier kunnen peuters, kleuters en de wat oudere kinderen terecht voor musicals, workshops, jeugdvoorstellingen en straattheater.

Enkele Highlights

Eerbetoon aan Ramses Shaffy

Eind augustus zou Ramses Shaffy tachtig zijn geworden. De Uitmarkt eert de zanger op zaterdag met een concert dat live door de AVRO wordt uitgezonden op tv. Liesbeth List en Rob de Nijs zingen een duet en ook de hoofdrolspelers uit de nog uit te zenden dramaserie over Shaffy’s leven staan op het podium.

Manuscripta

Dit jaar werken de Uitmarkt en Manuscripta samen. Manuscripta verzorgt een podiumprogramma op het Museumplein met ruim 60 auteurs, waaronder Herman Brusselmans, Joost Zwagerman, Tessa de Loo, Nico Dijkshoorn, Ted van Lieshout, Arthur Japin en nieuwkomers als Eric Corton en Sunny Bergman. Toegang voor de zevende editie van Manuscripta is op beide dagen gratis. Naast Manuscripta vindt de Boekenmarkt ook weer plaats, dit jaar zelfs groter en uitgebreider dan voorheen. De markt loopt van de Hobbemastraat naar het Museumplein rondom de vijver.

Vrije Uitloop door het Fringe Festival

Aan de rand van de Uitmarkt verrijst dit jaar een onontgonnen gebied voor de ambitieuze, radicale, zonderlinge en niet-wars-van-artistieke-uitspattingen medemens. Het basketbalveld op het Museumplein wordt omgedoopt tot Vrije Uitloop: een eclectische bende zonder kraampjes en duidelijke regels. Maar mét korte sneak previews van artiesten van het Amsterdam Fringe Festival, schrijvers als Renee Marissing, een hoelahoepworkshop van Hooplovers en een wonderlijke parade van Pretvormer. Vrije Uitloop wordt geprogrammeerd door het Amsterdam Fringe Festival dat plaatsvindt van 5 tot en met 15 september op meer dan 30 locaties verspreid door de stad.

Bach Dag

Voor het eerst organiseert de Uitmarkt een Bach Dag, die zal plaatsvinden op zondag 1 september in de Vondelkerk in Amsterdam. Een estafette van jong en oud talent met zes uur lang non-stop werken van J.S. Bach. Een bijzonder onderdeel van de Bach Dag is het 100-koppig koor van de samenwerkende Amsterdamse Oratoriumverenigingen, onder leiding van Frank Hameleers.

Comments are closed.