De staycation op reis in eigen land

De ‘staycation’ (thuisblijfvakantie) is een van dé reistrends van 2013. Dat ziet Airbnb, ’s werelds grootste online marktplaats voor verhuur van privé-accommodaties, terug in het aantal boekingen. Vergeleken met de maanden juni en juli van 2012, hebben 540% meer Nederlanders een vakantiewoning in eigen land geboekt via de verhuursite.
airbnb-staycation

Crisis

Vanwege de crisis wordt de ‘staycation’ steeds populairder, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. Het aantal binnenlandse vakanties steeg van 17,7 miljoen in 2011 naar 18,1 miljoen in 2012. Ondanks de verwachting dat minder Nederlanders op vakantie gaan dit jaar, blijft het aantal binnenlandse vakanties stabiel.

De behoefte om op vakantie te leven als een local, ‘social travel’, is een reistrend die al langer zichtbaar is. Ook dit jaar is het een van dé vakantietrends volgens reistrendwatcher Tessa aan de Stegge van reistrendbureau Cherry Picker. In haar top 5 van reistrends voor 2013 staan zowel social travel als de staycation. “Er is een groeiende behoefte bij Nederlanders aan persoonlijke beleving tijdens de vakantie. Daar sluit Airbnb goed bij aan”. En dat is te zien aan de statistieken.

Airbnb biedt Nederlanders de mogelijkheid voor een nieuwe ervaring op vakantie: van een verblijf in een tuinhuisje tot een hele woning of boot tot je beschikking hebben. Een strandvakantie, zeilen, wandelen, fietsen, een citytrip. Allemaal in eigen land, betaalbaar, dichtbij en nog van deze tijd ook. Maar het werkt natuurlijk ook andersom: Nederlanders kunnen ook hun woning te huur aanbieden. Al 8106 Nederlanders verhuren deze zomer hun huis als ze bijvoorbeeld zelf op vakantie zijn, of een extra kamer die leegstaat omdat de kinderen uit huis zijn. Dat is een stijging van 260%.

Comments are closed.