Rolstoelpaden in wandelland Zwitserland

SwitzerlandMobility, het routenetwerk voor de mooiste wandel-, fiets-, mountainbike-, skate- en kanoroutes in Zwitserland, zet zijn eerste lustrum luister bij met de lancering van 57 hindernisvrije routes. Dit zijn wandelpaden die geschikt zijn voor mensen met beperkte mobiliteit. Dankzij dit wereldwijd unieke initiatief kunnen ook zij genieten van het landschapsschoon dat wandelland Zwitserland te bieden heeft.
switzerland-mobility

Hindernisvrije paden

De hindernisvrije paden, samen 460 kilometer lang, zijn ontwikkeld in nauwe samenwerking met experts van de gehandicaptenorganisatie Mobility International Switzerland en de wandel- en toerismeorganisaties in de betrokken gebieden. Daarbij is eveneens gelet op bereikbaarheid van begin- en eindpunt met openbaar vervoer en aanwezigheid van rolstoelvriendelijke infrastructuur. Als doelgroep gelden in eerste instantie mensen die op het gebruik van een rolstoel zijn aangewezen, maar de paden zijn natuurlijk ook geschikt voor oudere wandelaars en ouders die met een kinderwagen op pad zijn.

Routes door berg en dal

De hindernisvrije paden zijn in meerderheid in de lagere delen van Zwitserland te vinden, langs meren en rivieren, maar ook in echte bergkantons. Zelfs toppers onder de bergbestemmingen horen erbij, zoals het Matterhorndorp Zermatt en Verbier in het Wallis, Davos in Graubünden en de regio Gstaad-Saanenland in het Berner Oberland. Aan uitbreiding van het net wordt gewerkt.

Bewegwijzering en route-informatie

Net als de bestaande wandelroutes van SwitzerlandMobility zijn de hindernisvrije paden uniform bewegwijzerd. Op de wandelborden is ter herkenning een apart rolstoelsymbool aangebracht. Op internet kun je dezelfde gedetailleerde informatie vinden als bij de gebruikelijke wandelroutes: routebeschrijving, routekaartje, hoogteligging en -profiel, lengte, wandelduur en zwaarte. Verder praktische informatie over barrièrevrije aanreis met openbaar vervoer, eventuele parkeerplaatsen voor gehandicapten en aangepast sanitair. De gratis app van SwitzerlandMobility bevat een korte beschrijving en een ingetekende routekaart.

Meer informatie

Hindernisvrije routes: www.wanderland.ch
App SwitzerlandMobility (voor smartphones en tablets, Engels): www.switzerlandmobility.ch
Gehandicaptenorganisatie Mobility International Switzerland: www.mis-ch.ch

Comments are closed.