Gratis toegang en activiteiten in Bonnefantenmuseum

Zondag 11 augustus is de laatste dag van de populaire tentoonstelling De Grote Verandering. Revoluties in de Russische Schilderkunst 1895-1917 in het Bonnefantenmuseum Maastricht. In samenwerking met de Provincie Limburg biedt het museum deze dag een programma met bijzondere activiteiten voor kinderen en volwassenen en is de toegang gratis.
bonnefanten-grote-verandering

Topstukken uit Russische kunstgeschiedenis

De Grote Verandering. Revoluties in de Russische Schilderkunst 1895 – 1917 met een unieke selectie topstukken uit de Russische kunstgeschiedenis, heeft tot nu toe ruim 67.000 bezoekers uit het hele land en de Euregio getrokken. Deze succesvolle tentoonstelling laat zien dat Maastricht er klaar voor is om Culturele Hoofdstad te worden in 2018. Daarnaast levert een expositie van deze omvang een significante financiële bijdrage aan het toerisme in Maastricht en Limburg.

Limburg Cultuur Onderstreept Bonnefantenmuseum

Op 11 augustus staat de reuze 3D-marker met de tekst ‘Limburg Cultuur Onderstreept’ prominent voor de entree van het Bonnefantenmuseum. Met het project ‘Limburg Cultuur Onderstreept’ wil de Provincie Limburg voor iedereen zichtbaar maken welke culturele instellingen, evenementen en gebeurtenissen de Provincie verrijken. De brede publieksactiviteit op de dag van de finissage is een van de vele culturele initiatieven die de Provincie letterlijk en figuurlijk onderstreept.

Over de tentoonstelling

Het Bonnefantenmuseum toont sinds 12 maart een unieke collectie van bijna 90 schilderijen afkomstig uit de twee belangrijkste Russische musea (het Tretjakov Museum in Moskou en het Russisch Staatsmuseum in Sint-Petersburg), en een aantal kleinere collecties. De tentoonstelling is georganiseerd in het kader van het Nederland-Ruslandjaar 2013 en samengesteld door gastconservator Dr. Sjeng Scheijen. De tentoonstelling belicht de geboorte van de moderne kunst in Rusland, van 1895 tot 1917. Een uitzonderlijke periode van onophoudelijke innovatie en creativiteit die een beslissende invloed had op de mondiale ontwikkeling van de beeldende kunst. De tentoonstelling presenteert wereldberoemde kunstenaars als Kazimir Malevitsj en Wassily Kandinsky, maar ook nieuwe ontdekkingen als Ilja Masjkov, Aristarch Lentoelov en Pavel Filonov. De meeste schilderijen waren nooit eerder in Nederland te zien, een deel van de werken is zelfs nog nooit buiten Rusland getoond.

Het bijzondere project wordt gesteund door DSM, VSBfonds, Mondriaan Fonds, SNS REAAL Fonds, Provincie Limburg, Gemeente Maastricht, Prins Bernhard Cultuur Fonds, Breeman Talle Fonds en Lukoil. De financiële steun van sponsors die als Metsenaty een schilderij adopteerden naar aanleiding van de crowdfunding campagne heeft in belangrijke mate bijgedragen tot het welslagen van deze tentoonstelling.

Comments are closed.