Een roos is een roos is een roos

In augustus is de koningin van de bloemen, de roos, het stralende middelpunt in Regio Venlo, Hoofdstad van de Smaak 2013. Het Noord-Limburgse Lottum is het Nederlandse centrum van de rozenproductie. Bijna driekwart van alle Nederlandse rozen vindt zijn oorsprong in Rozendorp Lottum.
rozenveld-lottum-noord-limburg

20 Miljoen tuinrozen

Jaarlijks worden op de uitgestrekte velden in en rond het dorp aan de Maas zo’n 20 miljoen tuinrozen gekweekt. En in augustus is de rozenweelde in alle kleur- en geurschakeringen op zijn mooist. Fietsend door het uitgestrekte rozenlandschap waaien de zachte geuren je tegemoet, een rozenpoort verwelkomt je in het pittoreske dorp.

Rozenhof

Alles in Lottum ademt rozen. De rozentuinen en het tweejaarlijkse Rozenfestival zijn bekende publiekstrekkers. De Rozenhof met het Rozenkenniscentrum is het mekka voor de rozenliefhebber, zowel vakman, consument als toerist. In de tuin zijn alle rassen met het predicaat ‘Toproos’ en ‘ADR-Rose’ – de mooiste en de beste rozen van Nederland en Duitsland – te bewonderen. Vrijwilligers geven uitleg over de verzorging en het oculeren (een vorm van enten) van de roos. Soms is dat voor ‘hoog bezoek’, zoals onlangs de tuinmannen van het Koninklijk Huis, die zich oriënteerden op de vele soorten van de koningin der bloemen voor de herinrichting van de tuin van het nieuwe koninklijk paar.

Vrucht en aroma in rozendelicatessen

In het Rozenkenniscentrum komt de rozenteelt in al haar facetten aan bod, van bottel tot bloem. Want de roos is natuurlijk veel meer dan alleen een kleurrijke, geurige bloem en het symbool van de liefde. De vrucht van de roos, de rozenbottel, staat garant voor heel veel vitamine C en wordt al eeuwenlang in voedingsmiddelen en dranken gebruikt om de geneeskrachtige en weldadige werking.
Het fijne aroma van de roos proeven we in siropen, jams, boter, olie, azijn en zelfs wijn. In Lottum staat Landhuis De Maashof bekend als de specialist in rozendelicatessen. In de winkel bij de idyllische camping aan de Maas zijn rozenproducten en geschenken te koop. Op het terras van de theeschenkerij lonkt het rozengebak als beloning na een Rozenroute-fietstour.

Rozenroutes fietsen en wandelen

Een bezoek aan Rozendorp Lottum laat zich sportief combineren met een fiets- of wandelvakantie in Regio Venlo, Hoofdstad van de Smaak. Wie een van de Rozenroutes kiest treft onderweg gemoedelijke uitspanningen en eetgelegenheden die de regio van de smaak eer aan doen met streekgerechten. Overnachten kan op veel plaatsen, variërend van dorpshotelletjes aan de Maas, verrassende B&B’s, zoals het bekroonde Résidence la Vie en Rose, romantische (kasteel)hotels tot vakantieparken met fantastische voorzieningen voor jong en oud. Kijk voor alle tips en informatie op www.liefdevoorlimburg.nl.

Comments are closed.