Goede resultaten Thalys eerste half jaar

De omzet van Thalys is in het eerste half jaar van 2013 met 1,7% gegroeid ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Ook het aantal reizigers steeg met 1,2%. Een positief resultaat, zeker gezien het huidige economische klimaat en het feit dat Thalys als gevolg van groot onderhoud de laatste maanden 3,9% minder capaciteit beschikbaar had. Thalys sluit dit eerste half jaar ook af met een hoge klanttevredenheid van 87,9%. Daarnaast reed 90% van de treinen op tijd. De inspanningen die Thalys levert om aan klanten een optimale service te bieden worden hiermee beloond.

Druk verkeer

Franck Gervais, CEO van Thalys International, licht toe: “De ontwikkeling in de prestaties van Thalys zetten het eerste half jaar door, in het bijzonder dankzij het drukke verkeer tussen Nederland en België en de versterking van de Duitse lijn. In deze onzekere economische tijden tonen wij met onze groei aan dat we in staat zijn marktaandeel te winnen op de auto en het vliegtuig. Daarnaast blijven we, aan de hand van een sterk promotiebeleid, inzetten op de toegankelijkheid van Thalys. Onze doelstellingen voor de tweede helft van 2013 zijn duidelijk: Thalys blijven positioneren als de meest relevante vervoersoplossing, met een hoge toegevoegde waarde en met onmiskenbare voordelen.”

Meer reizigers

In vergelijking met 2012 stijgt het aantal reizigers tussen Amsterdam en Brussel in de eerste helft van het jaar met 38,4%. Dit is het gevolg van de stopzetting van Fyra. Om aan de vraag te blijven voldoen, zet Thalys vanaf 7 oktober dagelijks twee extra treinen in op deze lijn.

Tot slot is er een lichte stijging van het aantal reizigers tussen Amsterdam en Parijs (+0,1%).

Stiptheid en tevredenheid

Tijdens het eerste helft van het jaar en na een uitgebreid onderhoudsprogramma dat 9 maanden heeft geduurd, rijdt 90% van de Thalys treinen op tijd (internationale normen, stiptheid van 15 minuten). Het doel is daarmee behaald, 0,3% meer dan in de eerste helft van 2012. Thalys kent bovendien een globale klanttevredenheidsscore van 87,9%: een stijging van meer dan 2% in vergelijking met het eerste half jaar van 2012 (85,7%).

Comments are closed.