Malta ideale bestemming voor innerlijke reis

De Maltese cultuur is sterk verbonden met religie. Met bijna 400 kerken op een totaaloppervlakte van slechts 316 vierkante kilometer is het overduidelijk dat het geloof een belangrijke rol speelt. De Mediterrane flair maakt dat men gepassioneerd en devoot is, maar ook veel oog heeft voor het sociale aspect. Een gezellig samenkomen met familie, vrienden, buren en gasten. Van de feestelijke zomer tot een winter vol bezinning, elk seizoen heeft haar eigen charme. Neem tijdens een bezoek aan de eilanden de tijd om de prachtige kerken en kathedralen te bezoeken, u zult versteld staan van de hartelijkheid van de bevolking.

kerk-malta

Rijke geschiedenis

Het merendeel van de Maltese kerken wordt dagelijks gebruikt. De veelal barokke architectuur wordt gecomplementeerd door fresco’s, sculpturen en schilderijen. Klinkende namen uit de geschiedenis hebben meegewerkt aan dit rijke stukje geschiedenis van Malta: Envin Cremona, Lorenzo Gafa, Mattia Pretti en Caravaggio lieten allen hun stempel achter. De St. John’s Co-Cathedral in hoofdstad Valletta is ongetwijfeld het mooiste voorbeeld van kunst en religie op Malta. Caravaggio’s beroemde meesterwerk ‘The beheading of Saint John the Baptist’ is te bewonderen in de rijk versierde kathedraal. De kerk van St. Mary in Mosta en Ta’Pinu op Gozo geven weer hoe belangrijk de heilige moeder is voor de Maltese bevolking.

St. Paulus’ invloed

Het Christelijke geloof is naar Malta gebracht door niemand minder dan de apostel St. Paulus. Hij leed schipbreuk vlak voor de kust van Malta en verbleef daarna een tijdlang in een grot. Deze grot draagt inmiddels zijn naam en wordt jaarlijks als bedevaartstocht bezocht door veel Christenen. St. Paulus is de beschermheilige van de eilanden en zijn invloed is voelbaar bij de talrijke plekken die naar hem vernoemd zijn.

Ridderverhalen

Vandaag de dag denkt men vooral aan Malta in verband met de ridders van St. Johannes de Doper. Tussen 1530 en 1798 noemden zij Malta ‘thuis’. Het erfgoed van de ridders maakt van Malta een standvastig volk. De ridders bouwden de vestingstad Valletta en lieten het Maltese volk prachtige bezienswaardigheden na, zoals het Grand Master’s Palace, de Barrakka tuinen, het Inquisitor’s Palace en natuurlijk de eerdergenoemde St. John’s Co-Cathedral. Het is geen wonder dat Valletta hierdoor al geruime tijd op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat en onlangs ook benoemd is tot European Capital of Culture 2018.

Naar Malta

Air Malta vliegt in het zomerseizoen 5 keer per week en in het winterseizoen 4 keer per week van Amsterdam naar Malta. Vind voordelige vluchten naar Malta met Skyscanner

Comments are closed.