Heilzame werking modderbehandelingen populair

Wellness behandelingen met 100% natuurlijke producten. Of dat nu op je blote voeten door nat gras wandelen is, pakkingen met modder uit de Noord- of Oostzee, toepassingen van kruiden of bloemextracten in massage olie of badderen in zeewater, de geneeskrachtige en ontspannende werking van voorgaande is reeds lang aangetoond.
modder-behandeling-hotel-jaromar

Genezende werking

Egyptenaren, Grieken en Romeinen begrepen al vroeg dat modder een genezende werking heeft. Susie Ellis, een Amerikaanse autoriteit op het gebied van spa- en wellness, signaleert in haar Spa Trend Forecast 2013 een groeiende belangstelling voor ‘earthing’ – meer contact met de grond en ‘aardse’ producten. Michael Altewischer, directeur van Wellness-Hotels & Resorts – het samenwerkingsverband van 50 in wellness gespecialiseerde hotels in Duitsland, Nederland en Oostenrijk – onderschrijft dit:

Veel van onze gasten komen uit drukke dichtbevolkte betonnen steden. Die willen even aan deze hectiek ontsnappen en weer terug naar de basics gaan – een pure natuurbeleving ervaren met schone lucht, in een groene omgeving en met authentieke producten.

Verschillende hotels aangesloten bij Wellness-Hotels & Resorts bieden behandelingen op basis van natuurlijke ingrediënten.

Felke therapie

Lucht, licht, water en leem zijn de vier elementen van de Felke-therapie waarbij benen, lijf en onderarmen met leem ingesmeerd worden, het bovenlichaam niet. Het is vernoemd naar Pastoor Felke (1856-1926) die gebruik maakte van de producten uit de natuur en zich ontwikkelde tot natuurgenezer. Door de behandeling met de leem-heilaarde in de vorm van leembaden en -pakkingen wordt een effectieve ontzuring en ontslakking bewerkstelligd. Het is een van de specialisaties van Menschels Vitalresort in de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz die een scala aan Felke arrangementen aanbiedt.

10.000 jaar oud

In het kuuroord Bad Bayersoien in de Ammergauer Alpen ligt het Parkhotel am Soier See, pal aan het meer van Soien. Het biedt behandelingen aan met 10.000 jaar oude ‘Bergkiefern-Hochmoor’ – modder van planten en dennennaalden. ‘Moddertherapie is een holistische therapie,’ vat Dr.Franziska Fehle-Friedel, mede-oprichter van het hotel, de therapie samen. Het bevordert de doorbloeding, is goed voor spieren en de stofwisseling en hormoonhuishouding en het versterkt je immuunsysteem.

Oostzeepakking

Modderpakkingen en baden worden ook volop aangeboden in wellness hotels langs de Oostzeekust. De modder en slik uit de Waddenzee bevat veel mineralen waaronder zeezout en zwavel, onder andere goed voor de huid. Thalassotherapiebehandeling met onder meer algenpakkingen zijn te boeken in hotel Neptun in Warnemünde en het Spa & Resorthotel Georgshöhe op het eiland Norderney heeft twee buitenbaden en een binnenbad die met gefilterd zeewater gevuld zijn.

‘Schlick ist chic’

Pal aan de Noordzee ligt het Lundenbergsand Hotel & Spa in Husum in Schleswig-Holstein. Het hotel beschikt over een speciaal stoombad waar men zich kan insmeren met heilzaam modder uit de Noordzee.

Krijtpakking

Verder op pal aan de Oostzee op het eiland Rügen kan men in Grand Hotel Binz en in het Hotel Resort & Spa Fürst Jaromar terecht voor behandelingen met een zeer bijzonder natuurproduct: het circa 60 miljoen oude ‘Rügener Heilkreide’ – een witte krijtrots dat alleen op dit eiland gewonnen wordt. Het ‘witte goud’ wordt verpulverd en met water tot een kleiachtige substantie en als pakking gebruikt. Daarnaast biedt het laatste hotel ook een bijzonder massage met kleine schelpen aan.

Kruiden

Strandhotel Ostseeblick in het uiterst noordwesten van Duitsland specialiseert zich ook in massages en behandelingen met natuurproducten waaronder duindoorn, zout, honing en ook krijt. Ook het Wellness-Hotel Sonnengutin Beieren biedt verschillende kruiden behandeling aan waaronder kamille, brandnetel, Johanneskruid of tijm.

Comments are closed.