AICA oorkonde 2013 voor de Hallen

De Hallen Haarlem is bijzonder verheugd met de toekenning van de AICA Oorkonde 2013. De signalerende tentoonstellingen van jong talent, veelal gecombineerd met andere tentoonstellingen als historisch kader werd als een belangrijke waarde genoemd, alsook de tweejaarlijkse Curatorenwerkbeurs. AICA Nederland (Association Internationale des Critiques d’Art) reikt jaarlijks een oorkonde uit aan wisselend een instelling, tentoonstelling of een publicatie. De uitreiking van de AICA Oorkonde 2013 vindt dit najaar plaats.
hallen-haarlem

Xander Karskens

De Hallen Haarlem, conservator Xander Karskens:

We zijn bijzonder vereerd met deze professionele erkenning. Het voelt aan als een beloning voor ons geloof dat het mogelijk is om avontuurlijke kunst voor een groter publiek toegankelijk te maken.

170 leden

De stemming werd gehouden onder de 170 leden van AICA Nederland, waaronder kunstcritici, docenten aan kunstacademies en universiteiten en tentoonstellingscuratoren.

Uit het juryrapport:

  • “De Hallen Haarlem heeft de afgelopen periode een programma gepresenteerd waarmee het zich heeft geprofileerd als een podium voor de meest urgente ontwikkelingen binnen de internationale hedendaagse kunst, waarbij de nadruk ligt op presentaties met nieuw werk van jonge, in Nederland wonende kunstenaars die een eerste museale solotentoonstelling realiseren, en internationale kunstenaars die in Nederland onderbelicht zijn gebleven.”
  • “De ambitie van het museum is om de groeiende kloof tussen de steeds meer op het massapubliek gerichte grote musea en de meer discursief ingestelde presentatie-instellingen te verkleinen, (-) gebruikmakend van een internationaal netwerk van instellingen waarmee coproducties worden geïnitieerd.”
  • “Het museum kenmerkt zich op bijzondere wijze door zijn kritische benadering van recente artistieke ontwikkelingen (-) en door het creëren van een inspirerende context voor het publiek om de essentie en de historische ontwikkeling van de kunst te begrijpen.”

Het volledige juryrapport is te lezen op de AICA website

De jury voor de AICA Oorkonde 2013 bestaat uit de AICA-leden Maxine Kopsa, Maria Rus Bojan en Steven ten Thije.

De drie andere genomineerde instellingen waren Casco, If I Can’t Dance I Don’t Want To Be Part Of Your Revolution en de Rijksakademie.

Comments are closed.