Waar kon je poepen op een VOC schip?

Op 8 september, 6 oktober, 3 november en 8 december krijgen nieuwsgierige kinderen van 8 tot en met 12 jaar in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen antwoord op bijzondere vragen. Waar kon je poepen op een VOC schip en waarom droegen jongens vroeger jurken? Vier gastdocenten, waaronder wetenschapsjournalist Diederik Jekel (bekend van DWDD), vertellen hier alles over aan de hand van filmpjes, geluidsfragmenten en foto’s. De jonge studentjes voeren ook experimenten uit en krijgen daarbij volop de mogelijkheid om vragen te stellen.

jeugduniversiteit-zuiderzeemuseum

De colleges van de MuseumJeugdUniversiteit duren van 11.30 tot 12.30 uur. In de speciaal ingerichte zaal in het binnenmuseum is genoeg ruimte voor spannende experimenten. Kinderen die het leuk vinden om meer te leren over bijvoorbeeld spannende zeereizen en de kracht van water, kunnen zich via de site van de MuseumJeugdUniverstiteit inschrijven. De kosten bedragen 20 euro per persoon en er is plek voor maximaal vijftig deelnemers.

Collegekaart

Per deelnemer krijgt één begeleider gratis toegang tot het museum. Overige begeleiders betalen de normale toegangsprijs. De collegezaal is alleen toegankelijk voor de kinderen. Bij de eerste lezing ontvangen alle studenten een collegekaart die voor iedere bijeenkomst wordt afgestempeld. Wie bij voldoende colleges is geweest, ontvangt een officieel diploma. Vragen over het programma kunnen via events@zuiderzeemuseum.nl of 0228-351 135 gesteld worden.

Programma

College 1: Jongens dragen geen jurken! Toch?

Op 8 september geeft kunsthistorica drs. Saskia Kuus een interessante les over kleren. Meisjes dragen rokken en jongens dragen broeken. Maar, is dat altijd al zo geweest? Kijk maar eens naar oude schilderijen en foto’s. Maar klopt het wel wat je ziet? In dit college worden alle geheimen van meisjes- en jongenskleding onthuld.

College 2: Waar en hoe kon je poepen op een VOC schip?

Op 6 oktober is drs. Vibeke Roeper, het hoofd Cultuureducatie van Plein C, te gast in het binnenmuseum. Als auteur van Zwarte peper en scheurbuik en Ontdekkingsreizen van Nederlanders weet ze alles over schipbreuken, scheurbuik, muiterij, executies en andere gruwelijkheden. Vibeke Roeper vertelt waargebeurde verhalen over de spannende reizen van VOC schepen naar exotische verre landen. Soms gingen er ook kinderen mee op die schepen. Wat voor kinderen waren dat en wat maakten ze zoal mee?

College 3: Kunnen wormen een schip opeten?

Op 3 november vertelt odkt 21.30 uurang open en kzijnuizen. binnemuseum nderwaterarcheoloog drs. Martijn Manders wat de Nederlandse schepen in de Gouden Eeuw vanuit verre landen allemaal mee naar huis namen. Specerijen, zijde en goud waren zeer exclusief en leverden veel geld op in Nederland. Maar er kwamen ook wel eens ongenode gasten mee terug, waar we in Nederland helemaal niet blij mee waren. Welke ongenode gasten? Martijn Manders verklapt het.

College 4 Hoe sterk is water?

TV-persoonlijkheid, natuurkundige en wetenschapsjournalist ir. Diederik Jekel laat op 8 december de verwoestende kracht van een tsunami zien. In het televisieprogramma De wereld Draait Door vertelde hij er ook over en had hij een moeilijke vraag: hoe komt het dat een zee die lieflijk golft een moment later complete dorpen verzwelgt? En kun je de kracht van water ook sturen om bijvoorbeeld energie op te wekken?

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de cultuur van het voormalige Zuiderzeegebied en het huidige en toekomstige IJsselmeergebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen rondom de voormalige Zuiderzee. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in het huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten.

Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. www.zuiderzeemuseum.nl

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Enkhuizen

 

Reviews lezen over Enkhuizen

Meer informatie over Enkhuizenvind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Enkhuizen. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.