Reistrends 2013-2023

Ter ere van hun tiende verjaardag ging IHG in zee met The Futures Company, een vooraanstaande multinational gespecialiseerd in het monitoren en voorspellen van trends, om de ontwikkelingen voor de komende tien jaar te bepalen. IHG onderzocht onder meer hoe mensen in de toekomst zouden willen reizen, welke reistypes in 2023 kunnen worden onderscheiden en welke bestemmingen over 10 jaar helemaal hot zijn, om op die manier zijn aanbod nog beter te kunnen afstemmen op de reiziger van (over)morgen.

vakantiegangers-vliegveld

1.Waarheen reizen we in 2023?

Het Verre Oosten komt (nog) hoger te staan op ieders bestemmingen-wishlist. Een eerste trend die wordt aangehaald in het IHG Travel Trend Report is de populariteit van bestemmingen als China en Indië. Een tweede trend, wat ook nu al duidelijk blijkt uit de resultaten van de toeristische sector, is de groeiende populariteit van de citytrip. Verder specifieert het rapport dat het niet altijd grote steden als Shanghai of New Delhi zullen zijn die hele hordes toeristen mogen ontvangen in de jaren 20 van de 21e eeuw, maar dat vooral ‘onbekende’ steden in populariteit zullen groeien. Het gaat dan om zogenaamde secundaire of zelfs tertiaire steden, die momenteel bij maar weinig mensen bekend zijn, of zelfs om steden die nog niet eens gebouwd zijn. Wees dus een trendsetter en stel je vrienden voor om op citytrip te gaan naar bijvoorbeeld Chengdu, Hainan, Xian of Nanjing (China), Bangalore, Chennai of Hyderabad (India).

Facts & figures

In 2012 werd in Europa een stijging waargenomen van 14% in de categorie citytrips.
Zo’n 400 vooralsnog onbekende steden in nieuwe markten als China en India zullen samen instaan voor ongeveer 40% van de economische groei in de komende tien jaar.

Trendsetter IHG

Tegen 2023 zal je ook in verre, onbekende oorden kunnen genieten van de service en de kwaliteit die je gewend bent in je favoriete hotel, want 50% van de hotels die IHG plant te ontwikkelen zullen worden gebouwd in China en ook in India staan er nu al 13 hotels op het programma, meteen goed voor 2.300 banen.

2.Wie reist er in 2023?

Chinese reizigers – The new global traveller

Hier gaan we nog even verder op de invloed van China en India. Niet alleen zal het toerisme vanuit het westen naar het oosten toenemen, ook zal er andersom een grote toename van vakantiegangers uit China en India plaatsvinden. Als rechtstreeks gevolg van de groeiende economieën in hun land trekken zij in grote getale de wijde wereld in. Een groot aantal van deze toeristen willen alle typische Europese bestemmingen, plaatselijke landmarks en toeristische trekpleisters nog ontdekken (denk maar aan de Eiffeltoren, het Atomium, de Big Ben en de Keukenhof). En op vakantie in Europa, kunnen ze gelijk van de gelegenheid gebruik maken to spend, spend, spend, liefst bij luxemerken als Chanel, Cartier en Burberry.

Facts & figures

In 2010 bezochten 3,8 miljoen Chinese toeristen Europa. Samen spendeerden ze zo’n 2,5 biljoen euro (!) aan luxe-artikelen. Al tegen 2015 zou het aantal Chinese trips naar het buitenland stijgen met 90 miljoen .
30 jaar geleden waren er in China geen internationale hotelketens. IHG was een van de eerste hotelgroepen die er voet aan grond zette met het Holiday Inn hotel in Peking.

Trendsetter IHG

Om deze groep te verwelkomen dompelde IHG zich onder in de Chinese taal en cultuur. Er werd personeel aangenomen dat het Mandarijns meester is, menukaarten werden vertaald en ook de uitleg over kamervoorzieningen is voortaan beschikbaar is het Chinees. Verder lanceerde IHG wereldwijd de Hualuxe hotels, een keten die zich specifiek richt op de wensen van de Chinese toerist.

Jonge 50-plussers – The expansive mid-lifer

De snelst groeiende bevolkingsgroep is die van de vijftigplussers. En niet alleen zal deze bevolkingsgroep in de toekomst verder groeien, ook het beschikbare kapitaal van deze groep zal toenemen. Op hun manier willen ze de wereld zien en ontdekken. Zo eisen ze gezonde, maar lekkere maaltijden, aangepaste fitness- en sportmogelijkheden en faciliteiten die relevant zijn voor hun leeftijdsgroep.

Facts & figures

Tegen 2015 zal 60% van ’s werelds kapitaal en 40% van ’s werelds consumptie behoren tot de vijftigplussers.
Nog in 2015 wordt verwacht dat de kapitaalkracht van oudere consumenten in de Aziatisch-Pacifische regio zal stijgen met 2,3 biljoen euro.

In Australië is de ‘Grey Nomad’-beweging zo populair geworden dat oudere toeristen hun huizen inruilen voor superdeluxe caravans, zodat ze het hele jaar door kunnen reizen.

Op Ctrip, de grootste boekingwebsite van China, kan je tegenwoordig reispakketten kopen op maat gemaakt voor de oudere consumenten, inclusief kalme reisschema’s, gezonde maaltijden met een laag suikergehalte en gespecialiseerde medische diensten.

Trendsetter IHG

IHG opent in 2014 zijn eerste flagship vestiging van EVEN Hotels, een keten die zich specialiseert in beter eten, meer sporten, dieper slapen en efficiënter werken en zich op die manier ook richt op de vijftigplus kwaliteitszoekers.

All Work and no Play… The laptop & latte worker

De saaie tijden van een ‘9-to-5’ kantoorbaan zijn nu echt achter de rug. De jonge professional van vandaag laat de traditionele werkomgeving ver achter zich en verkiest werken op flexibele uren en op een inspirerende plek. Denk aan de talloze mensen die je tegenkomt in Starbucks filialen, slurpend aan een latte, druk in de weer met hun smartphone of laptop. De businesstoerist van vandaag is net zo: liever een drukke, creative en inspirerende omgeving die 24/7 ter beschikking staat dan een doodstille hotelkamer of vergaderzaal.

Trendsetter IHG

Heel wat Crowne Plaza hotels bieden een informele (werk) ruimte aan naast de receptie. In Britse Holiday Inn hotels wordt er daarnaast gewerkt aan een Open Lobby Lounge-concept, een plek waar gasten kunnen eten, drinken en zich vermaken, maar ook kunnen werken en connecten.

Jouw kinderen + mijn kinderen + onze kinderen – The Evolving Family

Ook het begrip gezin kent tegenwoordig een andere invulling dan pakweg 20 jaar geleden. ‘Mama, papa en de kinderen’ werd vervangen door allerlei nieuw samengestelde gezinsvormen. Ook de multi-generationele band wordt sterker en heel wat families gaan samen op vakantie. Aan de andere kant is echter ook het eenpersoonsgezin in opmars. Voor hotelketens houdt deze ontwikkeling in dat de standaardinrichting van hun hotelkamers niet meer up-to-date is.

Facts & figures

In Azië trouwen vrouwen steeds later. Eén op vijf Taiwanese vrouwen boven de 35 is single.
Eurocamp zag de boekingen van nieuw samengestelde gezinnen stijgen met 325% (!) in 2009 en 2010.
In Brazilië is het gangbaar dat familiegroepen van meer dan 20 personen samen een hele verdieping van een hotel afhuren om dicht bij elkaar te kunnen zitten.

Trendsetter IHG

In het InterContinental Samui Baan Taling Ngam-resort in Thailand kunnen meerdere generaties van dezelfde familie een groep villa’s huren met een gedeeld zwembad. Ook in de Italiaanse Holiday Inns kan je makkelijk volledige verdiepingen boeken.

3.Hoe reizen we in 2023?

Me, myself & I – The Invisible Traveller

Dit nieuwe fenomeen beschrijft een gast die zo weinig mogelijk interactie heeft met het hotelpersoneel. Met de mogelijkheid om online te boeken, online in te checken en online informatie te zoeken is een conciërge immers vrijwel overbodig, toch? Integendeel: op het web vind je natuurlijk alle informatie die je zoekt, maar is het soms moeilijk om al die content te filteren op basis van relevantie. Het online aanbod kan dus soms wat overweldigend zijn en net daar schiet de conciërge van morgen jou ter hulp. Hij leidt je moeiteloos de weg naar de beste lokale hotspots en zorgt voor gepersonaliseerde toptips.

Trendsetter IHG

IHG gelooft dat de rol van het hotel in deze nieuwe trend is om toeristen advies te geven met een persoonlijke en lokale touch. Ook in een grote hotelketen kan je dus bij de receptie terecht voor de plaatselijke toptips & must-sees. Dat vind je immers niet zomaar terug op het internet! Verder wordt het digitale aanbod van IHG steeds uitgebreider. Zo zal bijvoorbeeld nog in 2013 de mobiele check-in worden ingevoerd.

Daarnaast heeft InterContinental Hotels & Resorts in samenwerking met TED een aantal sessies georganiseerd over ‘The ‘Future of Local’ waarin uitgebreid werd besproken hoe mensen de lokale hotspots (zouden moeten) verkennen en wat de rol van een hotel daar in kan zijn http://www.thefutureoflocal.com/events?event=Amsterdam

Gepersonaliseerde vakantie – Predictive service

Lijnrecht tegenover de invisible traveller staat de gast die houdt van ‘predictive service’, een gepersonaliseerde en aangepaste aanpak. Deze gast vindt het leuk om in zijn eigen taal en bij naam te worden aangesproken door de receptioniste, het kamermeisje en de chef, die spontaan het lievelingsgerecht van de reiziger kan opdienen.

Trendsetter IHG

Door zijn app- en online aanbod uit te breiden zorgt IHG er niet alleen voor dat de invisible traveller rustig zelf zijn weg kan zoeken doorheen het hotel- en stadsaanbod, de hotelketen kan daarnaast ook garanderen dat het hotelpersoneel voldoende tijd heeft om de ‘predictive service’-gasten de persoonlijke touch te bieden die zij verlangen. Ook de training van het personeel wordt steeds meer aangepast en subtieler om aan de eisen van gasten te kunnen blijven voldoen.

Comments are closed.