Geniet van de zomer aan de Randmeren

Al varend het Hollandse landschap aan je voorbij zien trekken, het heldere water met een overvloed aan voedsel en rust voor de vele watervogels. Geniet van de vergezichten over de weilanden en het uitgestrekte polderlandschap, de bossen, de wetlands, de vogel- en stiltegebieden ….. varend op je boot ben je onderdeel van die mooie natuur. Doe deze rustige wateren, waar je al varend het oude en nieuw land aan je voorbij ziet glijden, eens aan. De Randmeren hebben, zeker in combinatie met het vele groen en de onovertroffen uitzichten, iets speciaals.

Netherlands, near Dronten. Along the Veluwe meer

Arkemheen-Eemland

Zodra je de Hollandse Burg bent gepasseerd is het water anders, merk je dat je het ruigere water van het IJ- en Markermeer achter je hebt gelaten. Toch vaar je nog steeds over groots water, het Gooimeer. Je ziet de skyline van Almere, het authentieke Nautisch Kwartier en de moderne appartementencomplexen van Huizen. Passeer je de Stichtse Brug dan waan je je in een groene oase, je vindt er het gebied Arkemheem-Eemland. Weidevogels op? het land, grazende koeien in de wei, eindeloze vergezichten en zeldzame zwanenbloemen langs de slootkant! Arkemheen-Eemland is een uniek en extreem open gebied en niet voor niets verkozen tot een van de twintig Nationale Landschappen in Nederland! Wilt u het Nationaal Landschap Arkemheen-Eemland bezoeken? Je bent van harte welkom, er is veel te doen in het gebied. Maak een boot,- wandel,- of fietstocht, bezoek een historisch stoomgemaal of neem deel aan talloze activiteiten! Kijk op www.arkemheen-eemland.nl voor routes en excursies.

Zeewolde

Vanaf het natuurgebied vaar je naar het noorden door het Nuldernauw. Een gebied met aan beide oevers tal van jachthavens met prima faciliteiten. Maar je kunt natuurlijk ook aanleggen bij een van de eilanden in het Wolderwijd, bijvoorbeeld De Zegge. Dit is een vriendelijk eilandje met zicht op het dorp Zeewolde. Geniet van het onbewoonde eiland en slaap er in alle rust. Heb je fietsen aan boord, Zeewolde is ook een ideale plek om met de fiets op pad te gaan. Het net geopende fietsknooppuntensysteem voert je door het grootste loofbos van Europa. Eén van de routes brengt je naar een heel bijzondere plek, de Stille Kern. Staand op een berg heb je een prachtig uitzicht over een groots natuurgebied, met runderen en koninkpaarden. Wil je een langere fietstocht maken, pak dan de pont naar Spakenburg en fiets van daaruit weer terug via Ermelo. Vanuit Ermelo steek je met het pontje zo weer over naar Zeewolde. Kijk op www.vvvzeewolde.nl voor de routes!

Harderwijk

Na twee tot drie dagen wordt het tijd om verder noordwaarts te varen. Onderweg passeer je Harderwijk, een sfeervol Hanze- en vestingstadje. (www.vvvharderwijk.nl) Het is natuurlijk wel zo gezellig om hier een boodschap te doen, op de boulevard een lekkere paling te eten of een uitstapje naar het Dolfinarium te maken. Wil je weer verder de natuur ontdekken, dan biedt het Veluwemeer ook prachtige eilanden en aanlegplaatsen in kleine haventjes aan de oevers. Op dit meer is op het gebied van watersport veel te beleven. Van zeilen tot toeren met een sloep, van kanoën tot waterskiën in het speciaal aangewezen snelvaargebied.

Elburg

Ga je nog verder naar het noorden, dan tref je Elburg aan de rechteroever. (www.vvvelburg.nl) Het authentieke vissersstadje, met nog de oorspronkelijke botters in de haven, is een lust voor het oog. Struin zeker even door de eeuwenoude straten en ontdek leuke winkeltjes, gezellige cafeetjes en goede restaurants. Ten noorden van Elburg wordt het meer rustiger met aan de Flevolandse oevers prachtige bossen. De Overijsselse zijde laat een prachtige oud polderlandschap zien, met dijkjes, wilgen, statige boerderijen en molens. Nog verder doorvarend, naar het einde van de Randmeren, vind je een heel bijzonder natuurgebied, de plek waar de IJssel in het Ketelmeer uitmondt. Het is een stiltegebied met tal van eilanden en vogelkolonies. Neem de tijd om deze indrukwekkende vogelrijke natuur op je in te laten werken, zo’n bijzondere plek vind je nergens. Je bent nu, na een paar heerlijke dagen op en aan het water, aangekomen op het Ketelmeer. Vanaf hier kun je allerlei richtingen uit: de IJssel richting Kampen, de wateren richting Blokzijl of over het Ketelmeer richting Urk.

Eindeloos en meer…

Een heerlijk idee, te varen in een gebied waar je echt de tijd kunt nemen. Er zijn voldoende plekjes en havens waar je na een paar uur varen aan kunt meren. Blijf een paar dagen langer en ontdek de vele verschillende gezichten van dit mooie merengebied, met de bijzondere cultuurhistorie van de Zuiderzee en de wording van het nieuwe land. Neem het ervan en geniet van de natuur, de bijzondere stadjes en de mooie vaarroutes van de Randmeren.
Randmeren… Eindeloos meer! www.randmeren.com

Voor meer informatie over jachthavens, natuurgebieden en evenementen in het Randmerengebied, kijk op www.randmeren.com!

Comments are closed.