‘Asten klinkt in de Notre Dame’

Donderdagmiddag, 27 juni, is in Klok & Peel Museum Asten de nieuwe permanente tentoonstelling ‘Asten klinkt in de Notre Dame’ geopend. De overzichtstentoonstelling is een uitbreiding van de museumcollectie en gaat over de achtergrond en gieting van de Marie, de grote luidklok die in Asten gegoten is en sinds 23 maart in de zuidtoren van de Notre Dame hangt. De openingshandeling werd verricht door bisschop mgr. drs. A.L.M. Hurkmans en mw. T.G.M. Eijsbouts-Knitel.

Opening tentoonstelling vlnr mgr. drs. A.L.M. Hurkmans, mw T.G.M Eijsbouts - Knitel, bestuursvoorzitter H.A.J. van der Loo (foto Cor van de Ven)

Opening tentoonstelling vlnr mgr. drs. A.L.M. Hurkmans, mw T.G.M Eijsbouts – Knitel, bestuursvoorzitter H.A.J. van der Loo (foto Cor van de Ven)

De kathedraal Notre Dame in Parijs werd tussen 1163 en 1345 gebouwd. Ruim vierhonderd jaar later beschikte de kathedraal over 20 klokken. De grootste twee, Emmanuel en Marie, hingen in de zuidelijke toren. Verder telde de Notre Dame acht kleinere luidklokken in de noordelijke toren, zeven klokken in de centrale dakruiter en drie slagklokjes in het noordelijk transept. Tijdens de Franse Revolutie werd de kathedraal in 1792 bestormd en het volledige interieur verwoest. Alle metalen objecten, waaronder de klokken, werden tot munten versmolten. Alleen de basklok Emmanuel werd gespaard. Deze 13,2 ton wegende klok, de op één na grootste klok op Frans grondgebied, keerde in 1802 weer terug op zijn oude plek in de zuidelijke toren. In 1856 werd het gelui aangevuld met meerdere luidklokken, maar deze pasten kwalitatief niet goed bij de basklok.

De terugkeer van de klokken

Dit jaar viert de Notre Dame haar 850-jarig bestaan. Ter gelegenheid hiervan is besloten om het gelui van de kathedraal in oorspronkelijke glorie te herstellen met een nieuwe klokkenreeks. De opdracht werd verstrekt aan de Franse gieterij Cornille-Havard en Koninklijke Eijsbouts in Asten, waar de grootste klok Marie werd gegoten. De gieting van de Marie vond plaats in Asten op 14 september 2012, in aanwezigheid van de bisschoppen van ’s-Hertogenbosch, Hasselt en de aartsbisschop van Parijs. Na keuring werd de 6 ton zware klok met een speciale vrachtwagen naar Parijs gebracht. Kardinaal André Vingt-Trois, aartsbisschop van Parijs, wijdde op 2 februari 2013 alle nieuw gegoten klokken die tot 25 februari in de kathedraal werden tentoongesteld. De dag daarna werden de nieuwe klokken in de klokkenstoelen opgehangen. Op 23 maart volgden dertigduizend toehoorders de eerste luidingen van het vernieuwd geluid van de Notre Dame.

Asten klinkt in de Notre Dame

Het prestigieuze project is de aanleiding van de tentoonstelling ‘Asten klinkt in de Notre Dame’. Speciaal voor deze nieuwe tentoonstelling is het binnenplein van Klok & Peel Museum Asten als permanente openluchtexpositie bij het museum getrokken. De grote klok Marie is er in een levensgrote replica te zien. Tekst en foto’s geven het proces van de totstandkoming van deze bijzondere klok weer. Ook is er aandacht voor de Notre Dame. De uitstraling van het vernieuwde binnenplein brengt bezoekers van Klok & Peel Museum Asten terug naar de sfeer van het Île de la Cité, het eiland in de Seine waar de Notre Dame staat en het middeleeuwse Parijs werd gesticht.

Nationaal Klok & Peel Museum Asten

Ostaderstraat 23
5721 WC Asten
Tel. 0493 – 691865
Fax 0493 – 697079
info@museumasten.nl
www.museumasten.nl

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Asten

 

Reviews lezen over Asten

Meer informatie over Asten vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Asten. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Klok en Peel Museum Asten

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.