Nieuwe trends: uitrusten en horizon verbreden

De belangrijkste reden om op vakantie te gaan is nog steeds uitrusten, ofwel relaxen (38%). Maar dat betekent zeker niet altijd languit op een strandstoel in de zon. Mensen willen ook hun horizon verbreden; op expertcation gaan, maar dan wel het liefst individueel, niet met begeleiding. Cultureel en culinair zijn de meest geliefde terreinen waarop de vakantieganger zich wil ontplooien.

Een van de vele marktjes in de Lot-Quercy

Een van de vele marktjes in de Lot-Quercy

Dat blijkt uit het jaarlijkse grote vakantieonderzoek van Topic Travel vakantiehuizen, onder ruim 1.000 respondenten. Naast uitrusten zijn andere belangrijke redenen om weg te gaan: meer tijd voor het gezin (20%) en in een andere omgeving zijn (13%). Zon en strand komen wat dat betreft pas op de vierde plaats (12%).

Mont St. Michel

Mont St. Michel

Oude stadscentra

Een vakantie is geslaagd als mensen ook een wandeling door bijvoorbeeld het oude stadscentrum van de verblijfplaats hebben gemaakt (75%). Daarnaast vindt 43% dat een kasteelbezoek en 39% dat het bezoeken van meerdere musea de vakantie compleet maken. Een op de tien, voornamelijk zestigplussers, doet dit onder leiding van een gids. Het lijkt alsof mensen die in de meer comfortabele vakantieaccommodaties verblijven juist op Bourgondisch vlak hun horizon willen verbreden. 75% van de mensen die in hotel of vakantiehuis logeert, vindt de vakantie geslaagd bij deelname aan een wijnproeverij en 70% bij deelname aan een workshop lokale keuken. Minder in trek bij vakantiegangers zijn overige workshops zoals voor yoga, fotografie, dansen of taallessen. De 30-49 jarigen ondernemen het vaakst deze activiteiten.

Relaxen met een glaasje wijn in de tuin  van je “eigen” vakantiehuis

Relaxen met een glaasje wijn in de tuin
van je “eigen” vakantiehuis

Schoon

Bij aankomst kijken mensen vooral eerst of het vakantiehuis of de huurtent schoon is en voldoet aan het verwachtingspatroon (47%). Daarna werpt men een keurende blik op de sanitaire voorzieningen (37%) en daarna de bedden (34%). Het uitzicht en de omgeving zijn minder belangrijk. Zo zegt Onno Bodlaender, directeur van Topic Travel:

Dit is typisch Nederlands om eerst binnen te kijken en daarna over te gaan tot de omgeving. Vanwege het klimaat leven we in ons land hoofdzakelijk binnen, dus is interieur voor ons belangrijker dan voor bijvoorbeeld een Spanjaard of een Fransman. Bij de jaarlijkse vakantiehuizeninspectie wijzen wij de eigenaar er dan ook op dat het huis vooral schoon moet zijn en dat de Nederlandse gast een ‘gezellig’ interieur hoog waardeert.

Uitrusten bij je privé –zwembad

Uitrusten bij je privé –zwembad

Ruim een derde van de vakantiegangers ergert zich als de accommodatie niet overeenkomt met wat is beloofd.

Met de opkomst van koopjes- en veilingsites voor vakanties wordt er vooral geconcurreerd op prijs waardoor accommodatieverschaffers steeds vaker op kwaliteit, comfort en details besparen. Het zorgt bij aankomst vaak voor teleurstellingen. Wij willen die voorkomen, want er is niets erger wanneer je op vakantie gaat.

De vakantiehuizen van Topic Travel, van welk formaat dan ook, bieden comfort, een goed interieur en hebben altijd een goede prijs/kwaliteitverhouding.

Wat de klant bij ons op internet aanklikt, treft hij ook daadwerkelijk aan.

Facebook

En als we dan voor enige tijd vertrekken, nemen we vooral de mobiele telefoon mee (57%), boeken (44%) en de laptop of tablet (28%). De krant is op het vakantieadres veel minder onmisbaar. Deze nieuwsbron wordt vooral gemist door 60-70 jarigen (18%). Sociale media mogen dan steeds belangrijker worden, voor mensen op vakantie is het nog een minderheid van 40% die van social media gebruikmaken. 60% doet dat niet. Facebook is het populairst (88%). Op de tweede plaats komt Twitter (20%). Sociale media worden gebruikt om te communiceren met mensen thuis, foto’s te delen en vakantieberichten te plaatsen en om up-to-date te blijven. Instagram en Pinterest worden relatief weinig gebruikt.

Overige highlights:

  • Vakantie is vooral minder bewust met geld omgaan (39%) en vaker vrijen dan thuis (15%)
  • Met name de 30-49 jarigen gaan op vakantie om meer tijd met elkaar of gezin door te brengen (28%)
  • Noorderlingen (Friesland, Groningen, Drenthe) zijn het minst gehecht aan mobiele apparaten tijdens de vakantie.
  • Circa 10% van hen kan niet zonder mobiel en 28% van deze groep kan niet zonder laptop.
  • 32% bepaalt vooraf een vakantiebudget wat mag worden uitgegeven.
  • 25% verstuurt een ansichtkaart vanaf het vakantieadres. In 2012 was dit nog 50%.

Comments are closed.