Vakantie in het oosten van Frankrijk

Het oosten van Frankrijk vind je grofweg van de Elzas tot de Champagne. Hier vind je landschappen die erg divers zijn en veel te bieden hebben zoals de vlakte van de vallei van de Rijn langs de grens met Duitsland, de bergen en de plateaus van de Vogezen, het glooiende landschap van Lotharingen en de Champagne met zijn weidse uitzichten en historische steden.

Elzas, Frankrijk

Elzas, Frankrijk

Historie en cultuur

In het oosten van Frankrijk gaan de rijkdom aan architectuur en historie hand in hand met een prachtige omgeving en deze regio is dan ook ideaal om een korte of langere vakantie door te brengen.

Kunst & cultuur zijn in steden als Nancy, Metz, Reims, Sedan, Charleville-Mézières, Straatsburg, Mulhouse etc. ruimschoots aanwezig voor een reis in de historie van Frankrijk.

In Lotharingen en de Elzas zijn de slagvelden en loopgraven van de 1e wereldoorlog op veel plaatsen nog voelbaar en voor de liefhebbers van wijn is er in de Elzas veel te ontdekken. Champagne uit de Champagnestreek is de enige mousserende wijn volgens de méthode champenoise die Champagne genoemd mag worden.

En de regio Alsace, ofwel de Elzas, is zonder twijfel één van de meest afwisselende regio’s van Frankrijk. De reis naar bijvoorbeeld Colmar in de Elzas is ongeveer 550 km vanaf EIndhoven. Dus binnen 6 uur zit u in een verrassende wereld waar u een langweekend, midweek of gewoon een lekker lange vakantie kunt doorbrengen. Wandelen, fietsen, mountainbiken kan hier allemaal en je kunt het jezelf zo moeilijk maken als je wilt. In de winter kun je in de Vogezen langlaufen, skiën of gewoon lekker genieten van de sneeuw, die op de hoger gelegen delen vaak tot in april blijft liggen!

Handige vakantiethema’s voor de planning van je vakantie in het oosten van Frankrijk

Huur er ook eens een vakantiehuis of ga naar een camping, Je kunt natuurlijk ook een mooie rondreis maken of een vakantie bij een reisorganisatie boeken. Lees ook onze tips over fietsvakanties.

Elzas

De Elzas wordt in het oosten begrensd door de Rijn en de vlakte van de Rijn is een gebied waar je prima kunt fietsen. Wil je wat meer de heuvels in dan zijn de wijngaarden aan de voet van de bergen van de Vogezen een heerlijk wandelgebied of een mooi terrein om er met de mountainbike op uit te trekken. Bij de meeste stadjes in de wijngaarden zijn mooie wandelingen uitgezet.

Elzas, Frankrijk

Elzas, Frankrijk

Het schilderachtige plaatsje Riquewihr heeft een prachtige wandelroute door de wijngaarden waar je ook nog van alles kunt opsteken van de Riesling, Pinot Gris, Gewürtztraminer etc. De je het liever per auto? Dan is de beroemde Route du Vin een aanrader om de Elzas te ontdekken!

Als je vanuit het Rijndal en de wijngaarden nog hoger gaat en de Vogezen in trekt dan zul je over de prachtige Routes des Crêtes in het rimte van de regio een prachtige natuur ontdekken. Kies er een mooie dag voor uit en je zult vanaf de Ballon d’Alsace een prachtig uitzicht hebben over de hele Elzas en met een beetje geluk kun je in de verte richting het zuiden de besneeuwde bergtoppen van Zwitserland zien. Je kunt hier ook prachtige wandelingen maken, makkelijk en moeilijk. De wandelroutes zijn goed bewegwijzerd en worden onderhouden.

Lotharingen

Misschien is de quiche Lorraine wel het bekendste produkt van de regio Lorraine, ofwel Lotharingen. Deze hartige taart met ei, spekjes en kaas is een heerlijk gerecht voor een makkelijke lunch. Maar Lotharingen is zoveel meer dan quiche.

Een stad als Metz ligt op maar een paar uur rijden van Maastricht en normaal passeren we deze stad richting het zuiden. Maar neem eens de moeite om deze stad te bezoeken. Blijf in een leuk hotel in centrum overnachten, bijvoorbeeld in het leuke hotelletje La Cathedrale dat pal tegenover de schitterende Cathedraal van Metz ligt.

Het oude centrum is meer dan de moeite waard, er zijn ook veel leuke winkels en ‘s-morgens een uitgebreid ontbijt in één van de vele bars of brasseriën is een belevenis. De markt op zaterdag is oergezellig.

En dan niet te vergeten Nancy, dat vooral door Poolse vorst Stanislas een fantastische stad is geworden met wat ons betreft het mooiste plein van Frankrijk.

Als je van natuur houdt zit je in Lorraine ook goed met drie regionale natuurparken waarvan het Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges het bekendste is . Het Parc naturel des Ballons d’Alsace is 300.000 ha groot en door UNESCO in 1989 uitgeroepen tot reservaat van de biosfeer. Een groot deel van dit natuurpark ligt overigens in de Elzas.

Champagne-Ardenne

De regio die zoals de naam al doet vermoeden in twee delen uiteen valt. De glooiende Champagnestreek met zijn uitgestrekte landerijen, meren en natuurlijk de wijngaarden waar de wereldberoemde Champagne vandaan komt.

De denkbeeldige driehoek tussen Châlons-en-Champagne, Eperney en Reims is de streek van de wijngaarden. Natuurlijk is hier een touristische route die je kennis laat maken met de wijnstreek maar ook de uitgestrekte graanvelden. In Reims ontkom je er niet aan om de prachtige Cathedraal te bezoeken waar aan de gevel een glimlachende engel hangt.

Champagne-Ardenne, Frankrijk

Champagne-Ardenne, Frankrijk

Tegen de Belgische grens vind je vooral bos, en dan ook echt heel veel bos. De Franse Ardennen is een woest gebied waar de kronkelende Maas haar handtekening in het landschap heeft gezet. Prachtige dalen worden afgewisseld met heuvels die dicht begroeid zijn met loofbossen en dennen.

In de Ardennen kom je mooie vestingen tegen zoals het stadje Rocroi, dat echte de moeite van een bezoek waard is. Of wat te denken van Sedan waar het grootste fort van Europa ligt? In de Ardennen zul je ok de voorposten kunnen vinden van de Maginotlinie die zich uitstrekt tot Lotharingen en de Elzas.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Frankrijk

 

Reviews lezen over Frankrijk

Meer informatie over Frankrijk vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Frankrijk. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Frankrijk met Skyscanner

Kaart van Oost-Frankrijk

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.