De Zomer volgens Geheim over de Grens

Onze oostgrens – niet meer zichtbaar aanwezig – was misschien wel het beste wat dit toch al zo mooie stukje ‘niemandsland’ kon overkomen. Voorzichtige heuvels, stille landschapsparken waar al 200 jaar niks lijkt veranderd. Net buiten een knus provinciestadje met vakwerkhuizen ineens de verrassing van een bruisende toeristentrekpleister. Helemaal van nu, sommige net nieuw. Goed gedaan door die gastvrije grenslanders, want op vakantie in 2013 wil je toch niet meer op de foto met de dorpsfontein? Dit zijn een paar zonnige alternatieven deze zomer:

Eerst even de nieuwe flyer Aktiv in der Grafschaft Bentheim lezen

Een kleurrijke doe-brochure boordevol spannende ideeën voor een dagje uit. Het drielandenpunt Nedersaksen-Noordrijn-Westfalen-Twente is niet de streek van elektrisch aangedreven vermaak op pretparkformaat, maar wel groots in het kleine: speelse zwembaden, mooie historische plekjes aan het water, op spierkracht de rivier oversteken met zo’n idyllisch voetveer, ouderwets ‘samen iets beleven’ rond het thema Grens. Origineel in allerlei gradaties, oplopend tot volkomen nutteloos, maar wel lachen! Ontdek de snelle glijbaan die begint in Nordhorn en eindigt in Nederland, de knotsgekke klimtuin vol zwabberende loopbruggen met uitzicht op het buitenland of de Duitse ‘afluisterplek’ om als vrijetijdsspion ‘typisch Hollandse geluiden’ op te vangen! ‘Grenzerlebnisstationen’ noemen ze die in de graafschap.

Archeologie een dode wetenschap?

Nee, springlevend en tastbaar. Als je het maar boeiend brengt. Dat laten ze treffend zien op en rond de Bronzezeithof Uelsen, een levensechte replica van een boerderij uit de prehistorie. Prachtig gelegen in het groen, maar daar gaat het vandaag even niet over, dat is alleen het decor voor een spannende tijdreis. De romantiek van berenvellen en baarden, brood bakken boven een knapperend haardvuur, huisdieren in de stal en op het erf, maar óók de soms harde strijd om het bestaan en de eerste, gedurfde pogingen om te leven van de landbouw, duizenden jaren geleden.

De Friedensroute viert feest

Een 15-jarig jubileum, want sinds 1998 is hij helemaal af, de fraaie fietsroute Münster-Osnabrück, dwars door ‘Parklandschaft’ Münsterland en het glooiende Osnabrücker Land, met de uitlopers van het Teutoburger Wald. En dat was dan weer precies 350 jaar nadat op ongeveer dezelfde postkoerierspaden de ‘Vredesruiters’ het blije bericht van de Vrede van Westfalen rondbazuinden. Het jaar 1648 staat in alle geschiedenisboeken als het fundament van het moderne Europa, voor Nederland het einde van de Tachtigjarige Oorlog. Belangrijk, belangrijk, maar niemand die er iets van zegt als je gewoon wat etappes kiest van de 170 km fietsroute omdat het hier zo mooi is!

Augustus in het Münsterland

Goed voor twee heel bijzondere evenementen. Op 10 en 11 augustus Pferde-Stärken 2013, het jaarlijkse mega-feest rond paarden, ruiters en paardrijkunst, niet voor niks midden in de regio die bekend staat om zijn tientallen paardenbedrijven, stoeterijen en paardenfarms. Moet je één keer in je leven hebben meegemaakt als paardenliefhebber. Of als je van fraaie tradities houdt. Of als je graag buiten bent op een prachtig landgoed.

Kinderflohmarkt

Kinderflohmarkt

Drie weken later op 31 augustus in Rheine: Duitslands grootste vlooienmarkt, speciaal voor kinderen. Jeugdige marktkoopmannen en – vrouwen verkopen Pokemonkaartjes, games, puzzels, speelgoed, curiositeiten en – we zijn in het Münsterland – vast ook lekkernijen en een drankje. Kinderflohmarkt heet dit fenomeen.

Kalkriese tentoonstelling

Kalkriese tentoonstelling

Romeinse gladiatoren in het land van de Germanen

Een tijdelijke tentoonstelling uit Italië, die je gezien moet hebben, in Museum und Park Kalkriese. Dat laatste zegt Nederlandse bezoekers niet zo veel; de legendarische veldslag die precies hier plaatsvond des te meer: de Slag bij het Teutoburger Wald. Handvol Germanen wint van Romeinse overmacht. Op de tentoonstelling ‘Dood en Triomf in het Colloseum’ zie je unieke antieke helmen en zwaarden en doe je mee met gevaarlijk levensechte workshops ‘vechttechniek’ rond de topsporters-van-toen, de zwaar bewapende Gladiatoren.

Summer in the City

Nergens leuker dan op zaterdagmiddag in de vriendelijke metropool Osnabrück. In winkelstraten en oude steegjes met speciaalzaken, op knusse hoekjes en op pleinen, overal gonst het van de culturele activiteiten: muziek, jongleurs, straattheater, ligstoelrestaurant met lekkere cappuccino, waterspeelplaats voor de kinderen.
Combineer de gezellige Altstadt-Vibes met een dagje avonturendierentuin Waldzoo of een fossielenexpeditie op de hoge Piesberg. Want dat is uniek aan Osnabrück: het natuurpark begint al aan de rand van de stad.

Schuettorf Wasserspielplatz

Schuettorf Wasserspielplatz

Het Emsland ontvangt gezinnen met kinderen met open armen. Er is zelfs een speciaal kwaliteitsmerk ‘Familienland Emsland’, alleen voor de betere, kindvriendelijke restaurants, herbergen, pretparken en campings. De woorden ‘verveling’ en ‘saai’ zijn hier officieel geschrapt. Dagje wat minder mooi weer? Dan zijn er nog de doldwaze indoor speeltuinen, ieder met zijn eigen verleidingen. Zondagsbrunch, themafeesten waar je als piraat of prinses heen gaat, reuzendoolhof, boomtoppenwandeling, klimbos, paardenmanege, adventure golf, biljarten en tafeltennis voor de meereizende volwassen ‘kinderen’. Ze hebben fantasievolle namen als Western Joe, Ballorig, Jelly Beans Spielpark of Kinder-Sternenland.

Meer ideeën voor een dagje uit of een weekendje weg vind je op www.geheimoverdegrens.nl

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Duitsland

 

Reviews lezen over Duitsland

Meer informatie over Duitsland vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Duitsland. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Duitsland

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.