Van Kraakporselein tot Delft Blauw

Zaterdag 6 juli aanstaande organiseert Museum Het Prinsenhof in samenwerking met het International Institute for Asian Studies het gratis seminar ‘The Blue Revolution in Carrack Porcelain’. Het seminar wordt georganiseerd in het kader van de tentoonstelling ‘Delft-Jingdezhen: The Blue Revolution, 400 jaar exchange’. We hebben drie absolute kenners op het gebied van keramiek uitgenodigd. Als speciale buitenlandse spreker verwelkomen wij Professor Jiang Jian Xin, directeur van het Jingdezhen Imperial Porcelain Museum (China).

kraakporseleinen-bord

Kraakporselein

Carrack Porcelain of Kraakporselein is Chinees porselein dat speciaal voor de export werd vervaardigd in de 16e en 17e eeuw (late Ming-dynastie). Kraak is een Nederlandse verbastering van Kraken en verwijst naar de Portugese Nao handelsschepen met de Spaanse naam Carreira da India, ook wel Caraques of Caracca. De Portugezen waren de eerste die hiermee Chinees porselein naar Europa vervoerden. De eerste grote scheepsladingen porselein bereikten de Nederlanden door kaping van de Caracca. Vanuit deze handelsgeest ontstond de VOC. Al gauw wordt Kraeckgoet nagemaakt. De Hollants Porceleyn-bakkers denken porselein te maken, maar het blijft aardewerk: Delfts Blauw is geboren.

Programma

Het gratis seminar op 6 juli begint om 12.30 uur en duurt tot 18.00 uur. Adriaan Rees, gastconservator en projectleider Exchange Delft-Jingdezhen, zal u verwelkomen en een korte introductie geven. Professor Jiang Jian Xin geeft de lezing ‘Society in the late period of Ming Dynasty, Jingdezhen and the Producing of Carrack Porcelain’. Na een korte pauze zal Christine van der Pijl (MA Universiteit Leiden) een lezing geven over de eerste jaren van de porselein handel door de VOC en het effect op het Delfts Blauw. Eveline Klei (MA, onafhankelijk onderzoekster Chinese en Koreaanse kunst) zal afsluiten met de lezing ‘Porseleinen olifant-kendi uit de Wanli periode in het Nederland van de 17e eeuw. Na de lezingen is er ruimte voor vragen en discussie waarna de middag wordt afgesloten met een borrel.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden vóór 1 juli via erfgoeddelft@delft.nl of 015 2602358
Locatie: Van der Mandelezaal, Museum Het Prinsenhof, Sint Agathaplein 1, Delft.

The Blue Revolution Facebook

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Delft

 

Reviews lezen over Delft

Meer informatie over Delft vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Delft. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Delft

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.