Utrechtse musea al 20 jaar samen

In juni 2013 bestaat het samenwerkingsverband van de Utrechtse musea, de Stichting Utrechts Museumkwartier, 20 jaar. De musea vieren dit bijzondere jaar met hun gezamenlijke tentoonstellingsprogramma Wélke Vrede? Dit programma in het kader van de Vrede van Utrecht bestaat uit een serie van acht tentoonstellingen over de achtergronden van deze vrede. Het is voor het eerst in Nederland dat musea op zo’n grote schaal een gezamenlijk programma organiseren.

utrechtse-musea-al-20-jaar-samen

Mooie successen

De samenwerking van de Utrechtse musea leidde onder anderen tot de Museumnacht, de Museumbus, Museum voor één dag en Vrijdag Museumdag. Ward Rennen, directeur van Musea Utrecht: ‘de musea hebben vaak dezelfde belangen en doelgroepen. Samen hebben de musea wel de middelen om een speciaal programma op te zetten voor bijvoorbeeld ouderen of juist scholieren.’ De Museumbus is opgezet om scholieren letterlijk naar de musea toe te brengen. Maar het kan ook andersom, zoals Museum voor één Dag. Hierbij komen de Utrechtse musea met een mobiel museum en vertelvoorstelling naar ouderen in verzorgingstehuizen.

Samenwerking tussen musea is de toekomst

Samenwerking tussen culturele instellingen wordt steeds belangrijker. Er is minder budget, regelgeving neemt toe en publiek, subsidiegevers en fondsen worden steeds kritischer. Door gezamenlijk op te trekken staan de musea veel sterker. Ook minister Bussemaker van OC & W erkent het belang van museale samenwerking en stelde hier onlangs nog € 2 miljoen per jaar tot 2017 voor de gehele sector beschikbaar. Volgens Siebe Weide, directeur van de Nederlandse Museumvereniging, is samenwerking tussen musea de toekomst: “door intensiever samen te werken kunnen musea hun meerwaarde voor publiek en samenleving vergroten”.

Het samenwerkingsverband Stichting Utrechts Museumkwartier is in juni 1993 opgericht met als doel een museumkwartier in Utrecht mogelijk te maken. Aanleiding hiertoe was de verhuizing van het Universiteitsmuseum van de Biltstraat naar de Lange Nieuwstraat. Deze verhuizing is destijds aangegrepen om in het kader van het Urban Pilot Programme van de Europese Unie een impuls te geven aan de verkommerde zuidelijke binnenstad. De totstandkoming heeft niet alleen geleid tot een nieuwe vestigingslocatie voor het Universiteitsmuseum in combinatie met de Oude Hortus. Eveneens is het Centraal Museum grootschalige verbouwd en is ook de openbare ruimte waarin de musea liggen destijds grondig aangepakt. Oprichter van het eerste uur, Paul van Vlijmen, directeur van het Spoorwegmuseum vertelt:

Het Utrechts museumkwartier heeft niet alleen een impuls gegeven aan de Utrechtse musea, maar ook aan een groot deel van de Utrechtse binnenstad.

Dat blijkt ook uit de huizenprijzen in het gebied. Die zijn volgens Lauteslager Makelaars sinds de totstandkoming van het Utrechts Museumkwartier in 1993 tot het begin van de economische crisis in 2008 gestegen van gemiddeld € 92.000 naar € 387.000, oftewel een stijging van 320%. In dezelfde periode stegen de prijzen van de gehele stad Utrecht van €66.000 naar €233.000, een stijging van ca. 250%. De waarde van musea is daarmee niet alleen cultureel van aard, maar lijkt ook een economisch impact te hebben.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Utrecht

 

Reviews lezen over Utrecht

Meer informatie over Utrecht vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Utrecht. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Utrecht

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.