Zomervakantie voor gezinnen in Jutland

Denemarken is een aantrekkelijke vakantiebestemming, niet alleen voor stellen, maar zeker ook voor gezinnen: het is dichtbij, prima bereikbaar, er is een ruim en gevarieerd aanbod aan kindvriendelijke accommodaties en er zijn volop attracties en activiteiten. Het schiereiland Jutland is bij Nederlanders één van de meest geliefde vakantieregio’s. Denemarken viert het ‘Jaar van de Vikingen’, maar er is deze zomer nog veel meer te beleven, voor het hele gezin.

National Park Mols Bjerge

National Park Mols Bjerge

Noord-Jutland: Internationaal Zandsculpturen Festival, Midzomer en Orkaan-achtbaan

Van 20 juni tot 27 oktober vindt in de badplaats Blokhus het Internationale Zandsculpturen Festival plaats. Achttien zandsculptuurkunstenaars uit diverse landen creëren samen een indrukwekkende tentoonstelling volgens het thema Noordse mythologie.

Op 23 juni viert men in heel Denemarken traditiegetrouw de heilige Johannes de Doper: Sankt Hans Aften, ofwel Midzomeravond. Op het Sønderstrand in het pittoreske Skagen, dat dit jaar het 600-jarig bestaan als ‘købstad’ viert, wordt deze keer groot uitgepakt met buffettenten, muziek en natuurlijk een groot vreugdevuur op het strand.

Pretpark Fårup Sommerland heeft een nieuwe achtbaan: Orkanen (De Orkaan), die je meeneemt naar grote hoogte om daarna zowel boven als onder water door te zoeven. Fårup Sommerland is onlangs door het gezaghebbende Amerikaanse tijdschrift Amusement Today voor de derde keer op rij gekozen als de nummer drie van de wereld in de categorie ‘geschikt voor gezinnen met kinderen’. Alleen twee Amerikaanse parken bleven het Deense park voor.

Djursland: Toeristbus, Middeleeuwenmarkt en langste achtbaan van Denemarken

In de streek Djursland, aan de oostkust van Midden-Jutland, rijdt deze zomer Turistbussen (De Toeristbus). Van week 27 tot week 32 kunnen toeristen in de speciale bus stappen en in korte tijd veel van de streek zien en beleven, zoals dierentuin ‘Ree Park – Ebeltoft Safari’, Naturcenter Syddjurs met natuuractiviteiten voor kinderen, Nationaal Park Mols Bjerge en het kustplaatsje Ebeltoft. Opstappen kan onder meer in de plaats Rønde of bij Camping Mols. Volwassenen betalen 50 DKK voor een dagkaart, kinderen (3-12 jaar) 25 DKK.

De toeristbus komt ook bij de kasteelruïne van Kalø, in zee bij Nationaal Park Mols Bjerge, dat dit jaar het 700-jarig bestaan viert. Op 22 en 23 juni is er daarom een grote middeleeuwenmarkt, inclusief riddershow. Ter afsluiting wordt Sankt Hans Aften gevierd (Midzomeravond), geheel volgens traditie met een groot vreugdevuur. En op 3 en 4 augustus kan men bij Kalø Slotsruin een tocht maken met een middeleeuws schip.

Pretpark Djurs Sommerland heeft een splinternieuwe achtbaan: Juvelen. Het juweeltje heeft een lengte van een kilometer en is daarmee de langste achtbaan van Denemarken. Djurs Sommerland heeft ook de grootste waterachtbaan van Europa, Skatteøen (Schateiland), en de snelste achtbaan van Denemarken: Piraten (De Piraat), eerder verkozen tot nummer zes van beste achtbanen ter wereld.

Midden-Jutland: Muziekfestivals in het Merenhoogland rond Silkeborg

Van 26 tot 30 juni vindt de 47ste editie van het Riverboat Jazz Festival plaats op de meren, op pleinen, in straten, restaurants, cafés en kerken in Silkeborg. Overdag is er jazz voor kinderen. Het festival is gratis toegankelijk, op enkele kerkconcerten na.

Van 8 tot 10 augustus is er het SCC Country Music Festival met live optredens van internationale sterren op het gebied van country muziek.

Op 17 augustus zijn er tijdens ‘Explore Gudenå’ activiteiten voor het hele gezin langs de langste rivier van Denemarken, de Gudenå (160 kilometer). In het bos- en merengebied van het Deense Merenhoogland zijn onder andere mogelijkheden voor kano- en boottochten.

LEGOLAND®: eerste babypinguïn geboren en meer baby’s op komst

Op woensdag 12 juni jl. is de allereerste babypinguïn geboren in LEGOLAND Billund. Diverse pinguïns in het beroemde pretpark hebben eieren gelegd, dus er worden binnenkort meer jongen verwacht. Vorig jaar vlogen 17 ezelspinguïns van Edinburgh Zoo in Schotland naar Billund in Denemarken voor de nieuwe attractie van seizoen 2012, namelijk Polar Land en de achtbaan Polar Explorer. Het feit dat er nu, nog geen anderhalf jaar later, een baby geboren is, wordt gezien als een teken dat de pinguïns het prima naar hun zin hebben in het familiepark.

West-Jutland: Zeehondensafari’s en VikingGames in oudste stadje van Denemarken

Ribe is het oudste stadje van Denemarken en ligt aan de zuidwestkust van Jutland. Het werd ruim duizend jaar geleden door Vikingen gesticht. In het Ribe VikingeCenter zijn tal van gebouwen uit de Vikingtijd nauwgezet nagebouwd. Van 1 t/m 14 juli a.s. zijn er in het centrum Vikingspelen en uitdagende VikingGames, voor zowel kinderen als volwassenen. Op 3 juli en op 31 augustus is het centrum geopend tot 20.00 uur, met een speciaal activiteitenprogramma.

Ribe ligt nabij Nationaal Park De Waddenzee. Men kan zeehondensafari’s maken of een van de Deense Waddeneilanden bezoeken, zoals Fanø en Mandø (per tractorbus).

Vakantiefotowedstrijd voor gezinnen met elke maand winnaars

Nederlandse gezinnen kunnen hun leukste en mooiste foto’s van hun vakantie in Denemarken delen via de speciale webpagina www.visitdenmark.nl/kindvriendelijk. Elke maand selecteert en publiceert VisitDenmark drie ingezonden foto’s met tips op de website. Deze ‘top-tipgevers’ worden bovendien beloond met een doos LEGO® en het unieke receptenboekje ‘De Smaak van Denemarken’. Ook mensen die vóór 2013 naar Denemarken op vakantie zijn geweest, kunnen tot 1 december a.s. hun foto’s met vakantietips insturen.

Meer informatie

Meer informatie over een vakantie met kinderen in Jutland, Denemarken: www.visitdenmark.nl/kindvriendelijk

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Denemarken

 

Reviews lezen over Denemarken

Meer informatie over Denemarken vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Denemarken. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Denemarken met Skyscanner

Kaart van Denemarken

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.