LGOG Parcours in Bonnefantenmuseum

Op 21 juni bestaat het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG) 150 jaar. Ter gelegenheid van dit bijzondere jubileum organiseert het Bonnefantenmuseum een LGOG Parcours in eigen huis. Het Genootschap stond aan de wieg van het Bonnefantenmuseum en verwierf voor het museum in de loop van de tijd vele kunstwerken. Het LGOG Parcours voert de bezoeker langs een selectie van schilderijen, beelden en zilveren voorwerpen, die voornamelijk met Limburg en met Maastricht verbonden zijn.

Bonnefantenmuseum Maastricht

Bonnefantenmuseum Maastricht

Alexander Schaepkens

Een van de kunstenaars wiens werk te zien is in het Parcours is Alexander Schaepkens. Hij was de eerste voorzitter van het LGOG in 1863. Schaepkens heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het ontstaan van een historisch bewustzijn in het toen nog jonge Limburg. Zijn schilderijen, die speciaal voor het Parcours werden gerestaureerd, hebben veelal stadsgezichten van Maastricht als onderwerp. Vooral historische monumenten genoten zijn voorkeur. Het streven van romanticus Schaepkens ging echter verder dan het weergeven van het tastbare verleden. Hij stelde zich ten doel het bedreigde erfgoed in Maastricht en elders in de provincie, soms nog net op tijd, vast te leggen. Zo is op dit schilderij uit 1850 de Sint-Martinuskerk in Wyck te zien (afgebroken in 1854) en de Kruittoren (gesloopt in 1868). Voor het Parcours zijn foto’s gemaakt van de huidige stadsgezichten in Maastricht, waardoor bezoekers inzicht krijgen in de veranderingen van het stadsbeeld.

LGOG en Bonnefantenmuseum

Het LGOG is in 1863 opgericht en wist tussen 1870 en 1968 een bijzondere historische en kunstcollectie te verwerven. In het laatstgenoemde jaar besloot het LGOG het verzamelen te beëindigen en stond haar collectie in bruikleen af aan het nieuwe opgerichte Provinciaal Museum voor Kunst en Oudheden, het Bonnefantenmuseum. In de kunsthistorische collectie van het museum verblijven een honderdtal LGOG werken. Met het LGOG Parcours toont het Bonnefantenmuseum niet alleen kunstwerken die inmiddels tot de kerncollectie van het museum behoren, ook nauwelijks bekende werken zijn speciaal voor deze gelegenheid vanuit het depot in het zicht geplaatst. Het museum hoopt dat met het LGOG Parcours de interesse van de museumbezoeker gestimuleerd wordt voor de ‘bakermat’ van het Bonnefantenmuseum en zijn werkterrein, de bestudering en de promotie van het historisch erfgoed in Limburg.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Maastricht

 

Reviews lezen over Maastricht

Meer informatie over Maastricht vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Maastricht. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van het Bonnefantenmuseum, Maastricht

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.