De sportieve pieken en dalen van Zuid-Tirol

Zomer in het Italiaanse Zuid-Tirol betekent niet alleen zon, witte wijn en relaxen … Wanneer de alpenweides in bloei staan en de Dolomieten fel afsteken tegen de blauwe lucht verandert Zuid-Tirol in een waar outdoorparadijs. Van de Alpe di Siusi Marathon en de Dolomiti Super Summer tot de vele treks, klimparken, fietsroutes en hiking tours; er is voor ieder wat wils.

marathon

Zomerse outdoor-activiteiten

Zuid-Tirol, gelegen in het noorden van Italië, staat bekend om haar iconische Dolomieten en vele wintersportfaciliteiten. Wat veel vakantiegangers wellicht niet weten is dat de Zuid-Tiroolse bergen ook zeer geschikt zijn voor zomerse outdoor-activiteiten. Met het mediterrane klimaat en de Alpiene gemoedelijkheid is het heerlijk bijkomen van een uitdagende hike of inspannende klim per fiets.

Alpe di Siusi Halve Marathon

Op 7 juli vindt de jaarlijkse Alpe di Siusi Halve Marathon plaats. Alpe di Siusi/Seiser Alm is de grootste alpenweide van Europa en een prachtig decor voor dit hardloopevenement. De verschillende pieken en dalen die de renners onderweg tegenkomen, vormen een uitdagend parcours waarbij 500 meter hoogteverschil overbrugd wordt. Niet voor niets is deze sportieve alpenweide de vaste trainingslocatie van Keniaanse topatleten en wordt ook de Running Shoe Experience hier gehouden.

mountainbiken-zuid-tirol

Super Summer in Zuid-Tirol

De Zuid-Tiroolse bergen zijn een wandelgebied bij uitstek. Omdat iedere wandelaar andere wandelwensen heeft, biedt de Dolomiti Super Summer verschillende routes voor uiteenlopende niveaus en voor jong en oud. Zo zijn er tijdens de zomerperiode paden die leiden langs culinaire of historische hoogtepunten, haalt de sportieve wandelaar zijn hart op met de ‘hike, trek & climb’ routes en leeft de hele familie zich tussen het wandelen door uit op de zomerrodelbaan. Zowel de Dolomieten als de andere bergpassen in Zuid-Tirol bieden outdoor plezier voor vrijetijdswandelaars en professionals. Neem bijvoorbeeld het Klimpark Kofler, waar men na een klim- en klauteravontuur geniet van een welverdiende boerenbarbecue. Of de Via Ferrata Alpini en de vijf uur durende tocht via de Rifugio Similaun/Similaunhütte, waar de geoefende wandelaar wordt uitgedaagd tijdens een actieve tocht dwars door de Zuid-Tiroolse bergen. Terwijl hikers kunnen genieten van indrukwekkende rotspartijen en weidse vergezichten komen ze gaandeweg meer te weten over de Eerste Wereldoorlog of de wereldberoemde IJsman Ötzi.

Kuitenbijters en haarspeldbochten

Naast wandelaars kunnen ook fietsers naar hartenlust genieten van een sportieve Zuid-Tiroolse zomer in de bergen. De Dolomieten staan bekend om hun kuitenbijters en jaarlijks worden er tal van fietsevenementen zoals de Maratona dles Dolomites en de wereldbekerwedstrijd Dolomiti Superbike georganiseerd. Tijdens de Stelvio Bike Day in Nationaal Park Stelvio/Stilfserjoch, één van de grootste natuurgebieden van de Alpen, worden de hoogst begaanbare bergpassen van de Alpen afgesloten voor het verkeer en hebben de duizenden fietsers ruim baan om de 48 duizelingwekkende haarspeldbochten te verkennen. Voor de fanatiekeling die het Zuid-Tirol ‘buiten de gebaande paden’ wil ontdekken is de eerste officiële freeridetrail Herrnsteig een aanrader. Van Plan de Corones/Kronplatz tot aan Riscone/Reischach raast men in een 6,5km lange ‘super flow’ door de bergen naar beneden met uitzicht op een prachtig panorama. De Marinzen Tour, langs verschillende Zuid-Tiroler berghutten, doet het daarentegen wat rustiger aan en biedt de minder geoefende fietsers en families met kinderen de gelegenheid om Zuid-Tirol op een ontspannen en geheel eigen wijze te ontdekken. Kortom, Zuid-Tirol is een outdoorparadijs bij uitstek waar jong en oud of amateur en prof zich kunnen vermaken.

Over Zuid-Tirol

Zuid-Tirol is de noordelijkste provincie van Italië en gelegen aan de zuidkant van de Alpen. In dit bijzondere stukje Italië gaan Alpiene tradities hand in hand met mediterrane charme. Zuid-Tirol staat bekend om haar veelzijdige landschap en iconische Dolomieten, door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Maar ook de rijke cultuur, bijzondere gastronomie en heerlijke klimaat vormen het hele jaar door de ingrediënten voor een welverdiende vakantie. Van wintersport, fietsen en wandelen tot wellness, sterrenrestaurants en familietrips; een bestemming voor jong en oud. Vanuit Nederland is Zuid-Tirol makkelijk bereikbaar per auto, vliegtuig en trein.

Kijk voor meer informatie over Zuid-Tirol op www.suedtirol.info/nl

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Zuid-Tirol

 

Reviews lezen over Zuid-Tirol

Meer informatie over Zuid-Tirol vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Zuid-Tirol. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Vind voordelige vluchten naar Zuid-Tirol met Skyscanner

Kaart van Zuid-Tirol

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.