Flashpacking: Backpacken 2.0

Digitale technologie is niet meer weg te denken uit het dagelijks leven, voor velen van ons ook niet als we in de vakantieperiode juist even afstand van onze dagelijkse beslommeringen willen nemen. Ging je vroeger op reis met een analoge camera en zag je na thuiskomst pas het resultaat, anno 2013 deel je foto’s via Facebook, Instagram of Pinterest tijdens je reis al direct met je vrienden en volgers. En met behulp van je smartphone of tablet plan je je reis on the go. Kortom, onze manier van reizen is in enkele decennia ingrijpend veranderd. Ook de backpackers van weleer hebben niet stilgezeten. Inmiddels zijn ze iets ouder, hebben ze vaak carrière gemaakt en hebben daardoor minder tijd. Ze zijn ook veeleisender geworden: willen meer kwaliteit en luxe. De nieuwe backpacker is opgestaan: flashpacking is backpacking 2.0, dé manier van avontuurlijk reizen anno 2013.

flashpacking

Een flashpacker is iemand die reist als een backpacker, maar over het algemeen een ruimer budget heeft, zoekt naar meer comfort en de nodige elektronische gadgets meeneemt op reis, zoals een smartphone, digitale camera, tablet of laptop. Maar ook een e-reader, gps of wifi-location finder ontbreken niet, net als alle geheugenkaarten, batterijen, opladers en kabeltjes die nodig zijn om al die techniek aan de praat te houden. Essentieel voor flashpacking is de juiste – multifunctionele – gear. Bijvoorbeeld een handige tas en lichte jas die zowel bij een hike als gewoon in de stad te dragen zijn.

Quality time

De term flash verwijst vooral naar stijl. De flashpacker gaat niet alleen voor een mooie en lichtgewicht uitrusting, maar ook voor de juiste ervaringen ter plekke. Zo zal de ene flashpacker nog steeds in goedkope hotels vertoeven, maar daarnaast ongegeneerd zijn geld uitgeven aan allerlei duurdere activiteiten en excursies, terwijl de ander zijn geld laat rollen in comfortabele hotels en goede restaurants, of kiest voor reizen met een huurauto of budget airline in plaats van langzaam en overvol lokaal vervoer.

Lichtgewicht en multifunctioneel

Een flashpacker gaat op reis met maar een deel van de conventionele backpackersbagage: een waterdichte rugzak, wat basisstukken aan (merk)kleding en goede (wandel)schoenen. Dankzij alle moderne technische snufjes heeft de flashpacker weinig reisgidsen, boeken of plattegronden nodig, de elektronica vervangt veel van deze inmiddels overbodige ballast. Outdoor en travelketen Bever biedt een breed assortiment met kleding, schoenen, accessoires en gadgets voor de moderne reiziger. Ook voor flashpackers is Bever de place to be voor een goede voorbereiding. Merken als The North Face, Patagonia, Fjällräven en GoPro bieden de juiste flashy uitrusting voor al hun reisavonturen. Zoals de Spot Connect waarmee je buiten het bereik van een wifi-netwerk via een satellietverbinding altijd connected bent. Of het Grid-it!-opbergsysteem waarmee je al je kabeltjes, opladers, camera e.d. netjes bij elkaar houdt. Ook handig: de Powertraveller Adventurer, de eerste Powertraveller solar charger met ingebouwde accu, die bij voldoende zon in slechts 8 tot 12 uur opgeladen is. Eén van de unieke eigenschappen van de Adventurer is dat het gelijktijdig de unit zelf én (via de USB poort) een apparaat kan opladen. De waterdichte Patagonia Black Hole 90 duffel met verwijderbare, gevoerde schouderbanden is ook een slimme reisgenoot.

Comments are closed.