Oorlogsherinnering via mobiel internet

Op zaterdag 8 juni 2013 is in Berg en Dal een nieuwe Liberation Route luisterplek in gebruik genomen. Samen met haar kleinkinderen onthulde Julia Berger-Van Vliet de luisterplek bij Fletcher Hotel Erica. Dat deden ze door een historische parachute van de veldkei te halen. De feestelijke bijeenkomst werd opgeluisterd met onder andere bijzondere muzieknummers als ‘High Cathedral’ en ‘We’ll meet again’. Echtgenotes van overleden, Britse veteranen waren speciaal voor de onthulling naar Berg en Dal gekomen. Na afloop van de bijeenkomst legden zij een poppy-krans bij de nieuwe luisterplek.

liberation-route-nijmegen

Hotel Erica

Na het bombardement op Nijmegen op 22 februari 1944 werd Hotel Erica in Berg en Dal een opvangcentrum voor vluchtelingen uit de stad. Toen zeven maanden later Operatie Market Garden startte, zagen Julia van Vliet en haar vader tot hun grote verbazing vele gekleurde parachutes neerdalen. De grootste luchtlandingsoperatie ooit was begonnen! Bijna 70 jaar later vertelt mevrouw Berger-Van Vliet in het nieuwe luisterverhaal over de gebeurtenissen van toen.

Tegenwoordig is Fletcher Hotel Erica een goede uitvalsbasis voor een ontspannen weekend of midweek in Gelderland. Het hotel beschikt over diverse faciliteiten, zoals een sauna en overdekt zwembad. Het speciale Liberation Arrangement van Hotel Erica is te vinden op www.liberationroute.com

De herinnering van Julia van Vliet

Voor bezoekers van de Liberation Route vertelt mevrouw Berger-Van Vliet over wat ze in 1944 meemaakte:

De angstige groep in de hotelkelder hoorde het gevecht buiten heen en weer golven. Mitrailleurvuur, mortieren en granaten vermengden zich tot een hels kabaal. Opeens vloog de deur open en stormden acht zwaar bewapende soldaten in vreemde, groene uniformen binnen. Het waren geen Duitsers, maar wie zouden het dan wel zijn? De soldaten spraken geen woord, maar keken in het halfdonker speurend rond, op zoek naar Duitsers. Toen die niet werden aangetroffen, verdwenen ze even plotseling als ze gekomen waren. Angstig vroegen de burgers zich af of ze nu bevrijd waren…

Een tijdje later vloog de deur weer open. Er verscheen een loop om de hoek, gevolgd door grijze gestalten. Het waren Duitse soldaten die zwijgzaam en gespannen op zoek waren naar… Amerikanen. Toen voor de derde keer de deur open vloog en er wederom soldaten binnenstormden, bleken het dezelfde Amerikaanse soldaten van een paar uur eerder te zijn. Maar nu waren ze nog maar met z’n vijven…

Hoewel het zo’n 70 jaar geleden is, staan de gebeurtenissen bij mevrouw Berger-Van Vliet in het geheugen gegrift. Haar versie stemt weliswaar niet voor 100% overeen met de geschiedkundige verslaglegging, maar dat doet niets af aan haar indrukwekkende herinnering.

Liberation Route Europe

De Liberation Route telt nu 82 luisterplekken. Iedere ‘luisterplek’ is gemarkeerd met een veldkei, waar een drietalig hoorspel te beluisteren is. Dat vertelt op indringende wijze over de gebeurtenissen op die plek. De luisterverhalen zijn met een eigen MP3, iPod, of mobiel te beluisteren en kunnen voor het bezoek gratis worden gedownload vanaf www.liberationroute.com. Met de nieuwste generatie mobiele telefoons kan dit ook direct bij de veldkeien. Alle verhalen zijn tevens te beluisteren via telefoonnummer 0900-5423728 (€ 1,- per gesprek).

Stichting Liberation Route Europe

De Stichting Liberation Route Europe rolt de gelijknamige route in 2013 en 2014 uit naar heel West-Europa. De Liberation Route Europe volgt het pad dat de geallieerden volgden tijdens de bevrijding van Europa. Het parcours start in Zuid-Engeland en loopt via de stranden van Normandië, Ardennen, Brabant, Nijmegen, Arnhem en het Huertgenwald richting Berlijn en Warschau. In 2014 en 2015 herdenkt Europa 70 jaar na WOII. De Liberation Route Europe wil de Europese geschiedenis op een unieke manier ontsluiten, onder meer met lespakketten en een interactieve website. Ook wordt er in samenwerking met Europese musea een reizende expositie voorbereid.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Berg en Dal

 

Reviews lezen over Berg en Dal

Meer informatie over Berg en Dal vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Berg en Dal. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van Fletcher Hotel Erica, Berg en Dal

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.