Zeven eeuwen Den Haag uit Gemeentearchief

Van 20 september t/m 17 november 2013 is de tentoonstelling ‘Om in te lijsten’ – zeven eeuwen Den Haag uit het Haags Gemeentearchief te bewonderen in het Haags Historisch Museum. Het Haags Gemeentearchief lijst bijzondere stukken uit zijn collecties in en maakt ze daarmee zichtbaar voor een groot publiek. Uitgangspunt van deze tentoonstelling is het oudste stuk uit de collectie; een charter (akte) van 14 juli 1313. Uit alle deelcollecties van het archief worden de oudste en meest bijzondere stukken getoond.

Winterse Plaats met Gevangenpoort en Sociëteit Royal, 1983. Geschilderd door Jan Franken. Collectie HGA

Winterse Plaats met Gevangenpoort en Sociëteit Royal, 1983. Geschilderd door Jan Franken. Collectie HGA

Tentoonstelling

Het oudste geschreven stuk dat bewaard is gebleven is 700 jaar oud. Het is een charter (akte) van 14 juli 1313, opgesteld door graaf Willem III van Holland, die handelt over de erfpacht in het ambacht van Die Haghe. Met dit oudste stuk als vertrekpunt is gekeken naar de oudste stukken uit alle deelcollecties. In de tentoonstelling ziet de bezoeker onder andere de oudste plattegrond, de oudste prent, de eerste foto’s en een heel vroeg affiche. Vervolgens worden in verschillende thema’s collectieonderdelen nader uitgelicht. Deze tentoonstelling vormt een mooie aanvulling op de vaste presentatie van het Haags Historisch Museum.

Over het Haags Gemeentearchief

Het Haags Gemeentearchief verzamelt al sinds 1884 belangrijke cultuurhistorische informatie op papier en perkament. De collectie prenten en tekeningen van het archief gaat terug tot de 16de eeuw. Hiermee zijn al ver voor de komst van de fotografie en film het veranderende stadsbeeld, bijzondere gebeurtenissen en de veelzijdigheid van de Haagse samenleving vastgelegd. Tot op de dag van vandaag worden deze collecties aangevuld. Uniek in deze tentoonstelling zijn de papiernegatieven van de hand van Johan Herman Buckman. De papiernegatieven zijn de vroegste vorm van fotografie en Buckman was een van de eerste Nederlandse beroepsfotografen. Het Haags Gemeentearchief is de enige instelling in Nederland die een dergelijke collectie bezit. Ook het onlangs door het Haags Gemeentearchief en het Haags Historisch Museum gezamenlijk aangekochte werk van Jan Franken, voorstellende de winterse Plaats met Sociëteit Royaal en Gevangenpoort, ontbreekt natuurlijk niet in deze tentoonstelling.

Charter 14 juli 1313. Oudste stuk uit de collectie van het Haags Gemeentearchief

Charter 14 juli 1313. Oudste stuk uit de collectie van het Haags Gemeentearchief

Haags Historisch Museum

Het Haags Historisch Museum is de perfecte locatie voor een tentoonstelling samengesteld uit de oudste stukken van en over Den Haag. Zowel het museum als het archief vertellen het verhaal van het ontstaan en de ontwikkeling van de stad. Het archief beheert de werken op papier, perkament en audiovisueel materiaal en het museum verzamelt schilderijen en objecten. Voor het Haags Gemeentearchief is dit een uitgelezen kans om een deel van de collecties die zich normaal in depots onder het stadhuis bevinden aan een groot publiek te presenteren.

Meer informatie bij de Verkeersbureaus en VVV van Den Haag

 

Reviews lezen over Den Haag

Meer informatie over Den Haag vind je op Zoover.nl. Op Zoover laten reizigers een review achter en geven zij aanbevelingen over reizen naar Den Haag. Bekijk de reviews op Zoover.nl.

Kaart van het Haags Historisch Museum, Den Haag

[google-maps width=674 height=400]

Comments are closed.